Drobiowe mięso jest bardzo delikatne i świetnie komponuje się z różnego rodzaju dodatkami, ale jednocześnie nie trudno je przesuszyć. Wykorzystując je do wykonania tradycyjnych roladek nadziewanych soczystą, suszoną śliwką, możemy uniknąć tego problemu dodając odrobinę białego wina i tworząc przepyszny, aromatyczny sos.
Składniki (4 porcje):
- 8 sznycli z piersi indyka
- 8 szerokich plastrów szynki długo dojrzewającej
- 24 śliwki suszone Kresto
- olej Rapso
- świeży lub suszony rozmaryn
- 3 duże ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
Wykonanie:
1. Sznycle delikatnie rozbijamy tłuczkiem i doprawiamy solą oraz pieprzem.
2. Obrany czosnek ścieramy na drobno i smarujemy nim każdy kawałek mięsa. Następnie posypujemy całość rozmarynem.
3. Na środku każdego sznycla układamy po 3 śliwki i zwijamy w roladki. Każdą roladkę owijamy dodatkowo plasterkiem szynki.
4. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i układamy na niej roladki zawinięciem do dołu. Obsmażamy roladki ze wszystkich stron. Dodajemy wino i dusimy całość pod przykryciem na małym ogniu, aż do momentu zredukowania płynu.
5. Podajemy z purée brokułowym i ulubioną sałatką.
Smacznego!
Drobiowe mięso jest bardzo delikatne i świetnie komponuje się z różnego rodzaju dodatkami, ale jednocześnie nie trudno je przesuszyć. Wykorzystując je do wykonania tradycyjnych roladek nadziewanych soczystą, suszoną śliwką, możemy uniknąć tego problemu dodając odrobinę białego wina i tworząc przepyszny, aromatyczny sos.
Drobiowe mięso jest bardzo delikatne i świetnie komponuje się z różnego rodzaju dodatkami, ale jednocześnie nie trudno je przesuszyć. Wykorzystując je do wykonania tradycyjnych roladek nadziewanych soczystą, suszoną śliwką, możemy uniknąć tego problemu dodając odrobinę białego wina i tworząc przepyszny, aromatyczny sos.