Skuś się na bajecznie wyglądające i niebiańsko smakujące ciasto, które nie wymaga pieczenia! Nasz blok czekoladowy oferuje prawdziwą feerię faktur i smaków. W każdym kawałku poczujesz rozpływającą się w ustach słodką, czekoladową masę, miękkie ryżowe ziarenka, kruche herbatniki, chrupiące orzechy nerkowca i orzeźwiającą słodko-kwaśną żurawinę. Pycha!

Składniki:

Przygotuj również:

  • formę keksówkę 22 cm x 11 cm
  • papier śniadaniowy lub papier do pieczenia

Wykonanie:

  1. Pokrusz herbatniki na małe kawałki.
  2. Rozpuść masło z mlekiem i cukrem, dodaj kakao i zagotuj. Odstaw do ostygnięcia.
  3. Do masy dodaj mleko w proszku, a następnie stopniowo ryż, ciastka i bakalie. Dokładnie zamieszaj (jeśli masa jest bardzo gęsta, możesz dolać trochę ciepłego mleka).
  4. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem, całość lekko dociśnij i wygładź (najlepiej zrobić to ręką, wtedy blok będzie równiutki).
  5. Całość posyp bakaliami.
  6. Wstaw do lodówki na kilka godzin, dzięki temu blok stwardnieje i da się ładnie pokroić.

Smacznego!

Podobne przepisy
Orzechowa kostka z wiśniami

Skuś się na bajecznie wyglądające i niebiańsko smakujące ciasto, które nie wymaga pieczenia! Nasz blok czekoladowy oferuje prawdziwą feerię faktur i smaków. W każdym kawałku poczujesz rozpływającą się w ustach słodką, czekoladową masę, miękkie ryżowe ziarenka, kruche herbatniki, chrupiące orzechy nerkowca i orzeźwiającą słodko-kwaśną żurawinę. Pycha!