Skuś się na bajecznie wyglądające i niebiańsko smakujące ciasto, które nie wymaga pieczenia! Nasz blok czekoladowy oferuje prawdziwą feerię faktur i smaków. W każdym kawałku poczujesz rozpływającą się w ustach słodką, czekoladową masę, miękkie ryżowe ziarenka, kruche herbatniki, chrupiące orzechy nerkowca i orzeźwiającą słodko-kwaśną żurawinę. Pycha!
Składniki:
- 500 g mleka w proszku
- 1 kostka masła 82% (200 g)
- 3/4 szklanki mleka
- 5 łyżek ciemnego kakao
- 2 małe paczki herbatników
- 1 szklanka ryżu preparowanego
- KRESTO MIX bakalii z nerkowcem – według uznania
- KRESTO MIX bakalii z żurawiną – według uznania
Przygotuj również:
- formę keksówkę 22 cm x 11 cm
- papier śniadaniowy lub papier do pieczenia
Wykonanie:
- Pokrusz herbatniki na małe kawałki.
- Rozpuść masło z mlekiem i cukrem, dodaj kakao i zagotuj. Odstaw do ostygnięcia.
- Do masy dodaj mleko w proszku, a następnie stopniowo ryż, ciastka i bakalie. Dokładnie zamieszaj (jeśli masa jest bardzo gęsta, możesz dolać trochę ciepłego mleka).
- Masę przełóż do formy wyłożonej papierem, całość lekko dociśnij i wygładź (najlepiej zrobić to ręką, wtedy blok będzie równiutki).
- Całość posyp bakaliami.
- Wstaw do lodówki na kilka godzin, dzięki temu blok stwardnieje i da się ładnie pokroić.
Smacznego!
Podobne przepisy
Orzechowa kostka z wiśniami
Skuś się na bajecznie wyglądające i niebiańsko smakujące ciasto, które nie wymaga pieczenia! Nasz blok czekoladowy oferuje prawdziwą feerię faktur i smaków. W każdym kawałku poczujesz rozpływającą się w ustach słodką, czekoladową masę, miękkie ryżowe ziarenka, kruche herbatniki, chrupiące orzechy nerkowca i orzeźwiającą słodko-kwaśną żurawinę. Pycha!