Muffinki – przysmak każdego łasucha. Najbardziej pożądane są te z polewą i dużą ilością dodatków. W poniższym przepisie znajdziecie przepis na muffinki idealne – z polewą karmelową, owocami, czekoladą oraz chrupkimi orzechami. Zapewniamy, że ten smak na długo pozostaje w pamięci.
Składniki (na 12 muffinek):
- 110 g mąki orkiszowej jasnej (można zastąpić mąką pszenną)
- 110g mąki pszennej
- 100g gorzkiej czekolady
- 350g bananów
- jajko
- 70g erytrytolu (można zastąpić zwykłym cukrem)
- 50g oleju rzepakowego Rapso
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100g orzechów włoskich KRESTO Select
Wykonanie:
- Orzechy i czekoladę umieść w blenderze i miksuj przez około 4-5 sekund.
- Do mieszanki dodaj mąkę pszenną i orkiszową, banany, jajko, erytrytol, olej rzepakowy, proszek do pieczenia, sól i całość miksuj do połączenia składników.
- Formę na muffinki wyłóż papierowymi papilotkami i wypełnij masą do 3/4 wysokości każdej papilotki.
- Piecz w nagrzanym uprzednio piekarniku 23 minuty / 180 stopni.
- Ostudzone muffiny udekoruj sosem karmelowym lub innym ulubionym oraz ćwiartkami fig i połówkami orzechów włoskich.
Smacznego!
Podobne przepisy
Muffinki buraczane z sezamem
Muffinki – przysmak każdego łasucha. Najbardziej pożądane są te z polewą i dużą ilością dodatków. W poniższym przepisie znajdziecie przepis na muffinki idealne – z polewą karmelową, owocami, czekoladą oraz chrupkimi orzechami. Zapewniamy, że ten smak na długo pozostaje w pamięci.