Morela – kusi smakiem, nęci zapachem i ujmuje kolorem. Jej owoce były uprawiane i suszone już 4000 lat temu w Chinach, gdzie była wykorzystywana również w medycynie ludowej. Do Europy sprowadzili ją kupcy podróżujący jedwabnym szlakiem.

Morela suszona ma szerokie zastosowanie w kuchni – zrobimy z niej pyszne dżemy, przeciery, konfitury. Jest też smacznym dodatkiem ciast czy wypieków i przełamuje słodyczą nuty wytrawnych dań – mięsnych sosów czy pasztetów.

Morela suszona BIO KRESTO pochodzi z gospodarstw ekologicznych, w których duży nacisk kładzie się na ochronę środowiska, ze szczególnym uwzględnieniem jakości gleby, powietrza oraz wody. Jej produkcja odbywa się bez użycia środków ochrony roślin i nawozów sztucznych oraz innych chemicznych preparatów np. w postaci fumigacji chemicznej.

Ciekawostka: Morela jest gatunkiem należącym do rodziny różowatych.

Dostępne w opakowaniach
100g.