Te znane i uwielbiane przez wszystkich prażone ziarna kukurydzy, nazywane popcornem jako pierwsi docenili mieszkańcy Meksyku. Jednak dopiero w pod koniec XIX wieku stały się popularną przekąską, kojarzoną jako nieodłączny element seansów kinowych lub telewizyjnych. Popcorn (w wersji klasycznej pozbawionej dodatków) jest bogaty w błonnik pokarmowy.
KRESTO Popcorn sprawdzi się idealnie jako przekąska dla całej rodziny. Aby móc się cieszyć się jego właściwościami należy jednak odpowiednio go przygotować. Najlepiej wykorzystać do tego mikrofalówkę lub patelnię z niewielką ilością oleju rzepakowego.
Sposób przygotowania: w głębokim garnku należy rozgrzać 2 łyżki oleju lub wielokrotność. Na rozgrzany olej wsypać 6 łyżek popcornu lub wielokrotność, posolić według uznania i przykryć pokrywką. Prażyć do czasu ustania pękania ziaren, potrząsając naczyniem by uniknąć przypalenia.
Ciekawostka: Garść popcornu to tylko 15 kcal, a szklanka 30 kcal.
