Grudniowy czas upływa pod znakiem przygotowywania pysznych, aromatycznych łakoci. Babeczki makowe z wiśniami w towarzystwie cynamonu i orzechów, to świetna opcja na pożywny deser do popołudniowej kawy w leniwe, świąteczne popołudnie.
Składniki (10 sztuk):
- 400 g maku mielonego BackMit
- 3 łyżki tartych orzechów laskowych lub włoskich BackMit
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 szklanki rozmrożonych owoców np. wiśni
Masa makowa:
- 400 g maku mielonego BackMit
- 50 g masła
- 50 g miodu
- 100 g cukru
- bakalie KRESTO (np. orzechy włoskie, rodzynki)
Wykonanie:
- Przygotuj masę makową. 400 g maku wsyp do garnka, zalej gorącą wodą (lub mlekiem) delikatnie ponad poziom maku około 30 minut, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby odcedź.
- W garnuszku roztop masło, miód oraz cukier. Dodaj pokrojone bakalie oraz mak i ponownie wymieszaj.
- Do masy makowej dodaj zmielone orzechy, proszek do pieczenia i cynamon.
- W naczyniu ubij jajka na pianę. Dodaj mąkę, delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj masę makową i ponownie delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj wiśnie i wymieszaj.
- Masę przełóż do foremek silikonowych lub papilotek.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz około 30 minut, do suchego patyczka. Babeczki po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostudzenia. Powinny być wilgotne w środku.
- Możesz je polać lukrem lub posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Podobne przepisy
Egzotyczne babeczki marchewkowe z kremem z serka Philadelphia
Grudniowy czas upływa pod znakiem przygotowywania pysznych, aromatycznych łakoci. Babeczki makowe z wiśniami w towarzystwie cynamonu i orzechów, to świetna opcja na pożywny deser do popołudniowej kawy w leniwe, świąteczne popołudnie.
Orzechowa kostka z wiśniami
Grudniowy czas upływa pod znakiem przygotowywania pysznych, aromatycznych łakoci. Babeczki makowe z wiśniami w towarzystwie cynamonu i orzechów, to świetna opcja na pożywny deser do popołudniowej kawy w leniwe, świąteczne popołudnie.