Grudniowy czas upływa pod znakiem przygotowywania pysznych, aromatycznych łakoci. Babeczki makowe z wiśniami w towarzystwie cynamonu i orzechów, to świetna opcja na pożywny deser do popołudniowej kawy w leniwe, świąteczne popołudnie.

Składniki (10 sztuk):

Masa makowa:

Wykonanie:

  1. Przygotuj masę makową. 400 g maku wsyp do garnka, zalej gorącą wodą (lub mlekiem) delikatnie ponad poziom maku około 30 minut, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby odcedź.
  2. W garnuszku roztop masło, miód oraz cukier. Dodaj pokrojone bakalie oraz mak i ponownie wymieszaj.
  3. Do masy makowej dodaj zmielone orzechy, proszek do pieczenia i cynamon.
  4. W naczyniu ubij jajka na pianę. Dodaj mąkę, delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj masę makową i ponownie delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj wiśnie i wymieszaj.
  5. Masę przełóż do foremek silikonowych lub papilotek.
  6. Wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz około 30 minut, do suchego patyczka. Babeczki po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostudzenia. Powinny być wilgotne w środku.
  7. Możesz je polać lukrem lub posypać wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

Podobne przepisy
Egzotyczne babeczki marchewkowe z kremem z serka Philadelphia

Grudniowy czas upływa pod znakiem przygotowywania pysznych, aromatycznych łakoci. Babeczki makowe z wiśniami w towarzystwie cynamonu i orzechów, to świetna opcja na pożywny deser do popołudniowej kawy w leniwe, świąteczne popołudnie.

Orzechowa kostka z wiśniami

Grudniowy czas upływa pod znakiem przygotowywania pysznych, aromatycznych łakoci. Babeczki makowe z wiśniami w towarzystwie cynamonu i orzechów, to świetna opcja na pożywny deser do popołudniowej kawy w leniwe, świąteczne popołudnie.