Słodycz ciasta z dodatkiem marchewki, przełamana kwaskowatym twistem to wyborne połączenie smaków, nie tylko od święta!

Składniki (śr. 20 cm, wys. 7 cm):

Ciasto marchewkowe:

  • 350 g obranych marchewek
  • 6 jajek
  • 130 g mąki ryżowej
  • 130 g mąki kukurydzianej
  • 180 g oleju rzepakowego Rapso
  • 150 g ksylitolu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier cytrynowy:

  • 6 łyżek ksylitolu
  • skórka z cytryny i sok
  • 3 łyżeczki mleka kokosowego

Wykonanie:

Babka marchewkowa:

  1. Marchewki zetrzyj w drobne oczka/łezki.
  2. Jajka (białka z żółtkami) wraz z ksylitolem ubij na najwyższych obrotach miksera by stały się jaśniejsze i spienione (trzeba ubijać́ je dłużej niż gdy ubijmy same białka).
  3. Wlej olej do jajek i cały czas całość miksuj na już nieco mniejszych obrotach.
  4. Mąki wymieszaj z proszkiem i przesiej przez sito partiami do masy jajecznej. Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszaj szpatułą.
  5. Marchewki połącz z ciastem.
  6. Całość przelej do formy na babkę i piecz w 180°C, około 55 minut do suchego patyczka (w połowie włącz termo obieg).
  7. Następnie odstaw babkę do wystudzenia i dopiero wtedy ostrożnie wyjmij ją z formy.

Lukier cytrynowy:

  1. Ksylitol zmiel na puder.
  2. Do pudru dodaj startą skórkę z cytryny, łyżeczkę soku z cytryny i łyżeczkę mleka kokosowego, a następnie wymieszaj.
  3. Dodawaj po łyżeczce płynów do momentu aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję. Mleko sprawi, że lukier pozostanie biały.
  4. Gotowym lukrem polej babkę i udekoruj według uznania.

Smacznego!

Podobne przepisy
Babka Wielkanocna z marchewką i bakaliami

Słodycz ciasta z dodatkiem marchewki, przełamana kwaskowatym twistem to wyborne połączenie smaków, nie tylko od święta!

Babka cytrynowa

Słodycz ciasta z dodatkiem marchewki, przełamana kwaskowatym twistem to wyborne połączenie smaków, nie tylko od święta!