Dostojna i elegancka, ale nie brak jej fantazji! Taka jest nasza beza Pavlova z owocami, bitą śmietaną i masłem orzechowym. W tym wydaniu nie można jej odmówić doskonałej prezencji i wybornego smaku. W sam raz, aby uczcić wyjątkową okazję lub celebrować słoneczne popołudnie.

Składniki:

  • 4 białka z jajek w rozmiarze L
  • 250 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Białka przełóż do misy miksera i ubij na sztywno.
  3. Dodawaj po 1 łyżce cukru miksując 3–4 minuty pomiędzy kolejnymi dodawanymi łyżkami.
  4. Gdy białka są już szkliste i nie wyczuwasz drobinek cukru między palcami, dodaj ocet nie przerywając miksowania.
  5. Dodaj mąkę i wymieszaj na najniższych obrotach miksera.
  6. Na blaszkę do pieczenia wyłóż papier do pieczenia i wyrysuj na nim okrąg o średnicy około 20 cm.
  7. Wyłóż na środek okręgu masę i przy pomocy szpatułki uformuj kształt bezy.
  8. Wstaw blaszkę do piekarnika na 5 minut (w temp. 180°C), po tym czasie zmniejsz do 110°C i susz bezę 2,5 godziny.
  9. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i ostudź bezę.
  10. Ubij kremówkę z cukrem waniliowym na sztywno.
  11. Masę kremową wyłóż na wierzch wystudzonej bezy, a następnie udekoruj owocami i masłem orzechowym (jeśli jest zbyt gęste rozcieńcz je odrobiną oleju Rapso).
  12. Na koniec posyp całość płatkami migdałowymi.

Smacznego!