Biała kiełbasa, to dla wielu osób potrawa, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Zazwyczaj podajemy ją w wersji gotowanej z dodatkiem chrzanu. A gdyby tak wzbogacić ją warzywami, a całość upiec? Zyskujemy pełnowartościowy posiłek, a dodatkowo wyjątkową oprawę tradycyjnego dania.

Składniki (6 porcji):

  • 6 kiełbas białych parzonych
  • 800 g ziemniaków
  • 6 średnich szalotek
  • 2 czerwone papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwki Beach Flower (ilość według upodobań)
  • papryczki Piri-Piri (ilość według upodobań)
  • olej Rapso
  • ulubione świeże zioła, np. rozmaryn, cząber, tymianek
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Kiełbasy kroimy na połówki i lekko nacinamy.
  2. Ziemniaki obieramy, a następnie kroimy w łódeczki.
  3. Paprykę oczyszczamy z pestek i kroimy. Obraną cebulę kroimy w połówki, a czosnek w cienkie plasterki.
  4. Ziemniaki, paprykę, cebulę i czosnek przekładamy do formy do pieczenia. Dodajemy 2 łyżki oleju, 1/3 łyżeczki soli (lub do smaku), szczyptę pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy, a na wierzch kładziemy kiełbaski, posypujemy ziołami i dolewamy wino.
  5. Tak przygotowaną potrawę wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika (z funkcją góra-dół) i pieczemy 45 minut lub do momentu uzyskania miękkości ziemniaków.
  6. Po tym czasie dodajemy pokrojone oliwki oraz papryczki i pieczemy jeszcze 5 minut. Podajemy z ulubioną surówką.

Smacznego!

Podobne przepisy
Wielkanocny żur z pulpetami z zielonym groszkiem

Biała kiełbasa, to dla wielu osób potrawa, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Zazwyczaj podajemy ją w wersji gotowanej z dodatkiem chrzanu. A gdyby tak wzbogacić ją warzywami, a całość upiec? Zyskujemy pełnowartościowy posiłek, a dodatkowo wyjątkową oprawę tradycyjnego dania.