Za górami, za lasami… stała chatka z malinami! Jeśli i Wy jesteście fanami bajek to z pewnością zachwyci Was finezja tego połączenia. Tu delikatna nuta twarożku przeplata się ze słodyczą białej czekolady i chrupkością liofilizowanych owoców.

Składniki:

  • ok. 36 sztuk kakaowych ciastek typu herbatniki
  • 900 g mielonego twarogu
  • 3 jajka
  • 3 łyżki proszku budyniowego waniliowego/śmietankowego
  • 7 łyżek ksylitolu
  • ok. 25 g liofilizowanych malin KRESTO
  • ok. 150 g świeżych malin
  • 150 g białej czekolady
  • 2 płaskie łyżki oleju rzepakowego Rapso

Wykonanie:

  1. Do dużego garnka włóż ser, jajka, ksylitol oraz budyń i całość zmiksuj mikserem.
  2. Powstałą masę serową zagotuj na średnim ogniu (lepiej wybrać garnek z nieprzywierającą powierzchnią) ciągle mieszając aż trochę zgęstnieje i zacznie „bulgotać”. Masę podziel na dwie części i odczekaj aż nieco ostygnie.
  3. Do jednej już ostudzonej połowy masy serowej dodaj zmielone na proszek liofilizowane maliny.
  4. Herbatniki rozłóż na papierze do pieczenia w 3 rzędach po 6 ciastek.
  5. Masę serową z malinami ostrożnie rozprowadź po herbatnikach.
  6. Na ser ułóż drugą warstwę herbatników tym razem tak aby rząd pośrodku był ułożony pionowo.
  7. Na herbatniki rozprowadź ostrożnie drugą część masy serowej.
  8. Na środku w jednej linii ułóż maliny.
  9. Następnie złóż chatkę zaginając boki jak domek z kart.
  10. Papierem do pieczenia zabezpiecz boki oraz górę chatki spinając go np. klamerkami.
  11. Ciacho włóż do lodówki na kilka godzin.
  12. Czekoladę rozpuść wraz z olejem rzepakowym Rapso i polej nią już schłodzone ciacho. Całość udekoruj liofilizowanymi i świeżymi malinami.

Smacznego!

Podobne przepisy
Tarta malinowo-orzechowa

Za górami, za lasami… stała chatka z malinami! Jeśli i Wy jesteście fanami bajek to z pewnością zachwyci Was finezja tego połączenia. Tu delikatna nuta twarożku przeplata się ze słodyczą białej czekolady i chrupkością liofilizowanych owoców.