Za górami, za lasami… stała chatka z malinami! Jeśli i Wy jesteście fanami bajek to z pewnością zachwyci Was finezja tego połączenia. Tu delikatna nuta twarożku przeplata się ze słodyczą białej czekolady i chrupkością liofilizowanych owoców.
Składniki:
- ok. 36 sztuk kakaowych ciastek typu herbatniki
- 900 g mielonego twarogu
- 3 jajka
- 3 łyżki proszku budyniowego waniliowego/śmietankowego
- 7 łyżek ksylitolu
- ok. 25 g liofilizowanych malin KRESTO
- ok. 150 g świeżych malin
- 150 g białej czekolady
- 2 płaskie łyżki oleju rzepakowego Rapso
Wykonanie:
- Do dużego garnka włóż ser, jajka, ksylitol oraz budyń i całość zmiksuj mikserem.
- Powstałą masę serową zagotuj na średnim ogniu (lepiej wybrać garnek z nieprzywierającą powierzchnią) ciągle mieszając aż trochę zgęstnieje i zacznie „bulgotać”. Masę podziel na dwie części i odczekaj aż nieco ostygnie.
- Do jednej już ostudzonej połowy masy serowej dodaj zmielone na proszek liofilizowane maliny.
- Herbatniki rozłóż na papierze do pieczenia w 3 rzędach po 6 ciastek.
- Masę serową z malinami ostrożnie rozprowadź po herbatnikach.
- Na ser ułóż drugą warstwę herbatników tym razem tak aby rząd pośrodku był ułożony pionowo.
- Na herbatniki rozprowadź ostrożnie drugą część masy serowej.
- Na środku w jednej linii ułóż maliny.
- Następnie złóż chatkę zaginając boki jak domek z kart.
- Papierem do pieczenia zabezpiecz boki oraz górę chatki spinając go np. klamerkami.
- Ciacho włóż do lodówki na kilka godzin.
- Czekoladę rozpuść wraz z olejem rzepakowym Rapso i polej nią już schłodzone ciacho. Całość udekoruj liofilizowanymi i świeżymi malinami.
Smacznego!
Podobne przepisy
Tarta malinowo-orzechowa
Za górami, za lasami… stała chatka z malinami! Jeśli i Wy jesteście fanami bajek to z pewnością zachwyci Was finezja tego połączenia. Tu delikatna nuta twarożku przeplata się ze słodyczą białej czekolady i chrupkością liofilizowanych owoców.