Jesień to pora, kiedy pod każdą postacią w naszym menu króluje dynia – od tradycyjnej kremowej zupy, poprzez różnego rodzaju placki, a nawet słodkie przetwory. Wzbogacając jej smak dodatkiem grzybów, cebuli i odrobiny pomidorów uzyskamy iście jesienną propozycję, a w dodatku w postaci szybkiego i prostego dania jednogarnkowego.
Składniki:
- 2 puszki czerwonej fasoli Happy Frucht
- 600 g dyni hokkaido
- 300 g grzybów np. podgrzybki
- 5 sztuk cebuli szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 250 g pomidorów koktajlowych
- sos sojowy
- 3 łyżki oleju Rapso
- 2 łyżki masła
- tymianek
- natka pietruszki
Wykonanie
1. Dynie wydrąż z pestek, pokrój w kostkę wraz ze skórką.
2. Grzyby oczyść, a większe pokrój na części.
3. Szalotkę obierz i pokrój na ćwiartki, a obrany czosnek drobno posiekaj.
4. Rozgrzej na patelni olej, dodaj dynię i smaż ją około 5 minut na dużym ogniu, często mieszając.
5. Dodaj grzyby, szalotkę oraz czosnek i podsmażaj całość kilka minut, do momentu zmiękczenia dyni.
6. Dosyp pomidory, odsączoną fasolę oraz masło. Następnie dolej 2–3 łyżki sosu sojowego. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz gotuj 2–3 minuty.
7. Przed podaniem dodaj świeży tymianek i natkę pietruszki.
Smacznego!
Jesień to pora, kiedy pod każdą postacią w naszym menu króluje dynia – od tradycyjnej kremowej zupy, poprzez różnego rodzaju placki, a nawet słodkie przetwory. Wzbogacając jej smak dodatkiem grzybów, cebuli i odrobiny pomidorów uzyskamy iście jesienną propozycję, a w dodatku w postaci szybkiego i prostego dania jednogarnkowego.