Pożywne, domowe pieczywo z dużą ilością ziaren jest doskonałym pomysłem na pyszne, wartościowe śniadanie bądź lekką kolację. Dzisiaj proponujemy ciepłe bułeczki urozmaicone pestkami słonecznika oraz dyni. Pycha!

Składniki (około 18 bułek):

Dodatkowo:

  • białko z 1 jajka do posmarowania bułek
  • słonecznik, pestki dyni KRESTO

Wykonanie:

  1. Zrób zaczyn. W tym celu połącz mleko, drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Odstaw na około 15 minut, aż zaczyn zacznie pracować – będzie podrastać i pienić się.
  2. Do misy miksera dodaj mąkę, zaczyn, wodę, pestki, sól, jajko i zacznij wyrabiać ciasto używając końcówki do ciasta drożdżowego lub wyrabiaj ręcznie – wyrabiamy około 10 minut.
  3. Dodaj do ciasta olej i na wolnych obrotach miksuj aż cały tłuszcz zostanie wchłonięty przez ciasto.
  4. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, na około 1 godzinę, do podwojenia objętości ciasta.
  5. Przygotuj 2 duże blaszki, np. te z wyposażenia piekarnika. Wyłóż je papierem do pieczenia lub posmaruj olejem i posyp mąką.
  6. Wyrabiaj ciasto ręką około 1 minutę.
  7. Odrywaj kawałki ciasta (waga: około 90 g), chwilkę wyrabiaj, formując kulkę, układaj je na blaszce. Powtarzaj tę czynność z resztą ciasta.
  8. Posmaruj bułki białkiem przy pomocy pędzelka i posyp ziarnami.
  9. Przykryj ściereczką blaszki z bułeczkami i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
  10. Po tym czasie delikatnie spłaszcz dłonią każdą z bułek i wstaw 1 blaszkę do nagrzanego piekarnika do 180°C.
  11. Bułeczki piecz około 20 minut, do ładnego zarumienienia.
  12. Czynność powtórz z drugą blaszką.
  13. Upieczone bułeczki studzimy na kratce

Smacznego!

Podobne przepisy
Paluchy drożdżowe z sezamem

Pożywne, domowe pieczywo z dużą ilością ziaren jest doskonałym pomysłem na pyszne, wartościowe śniadanie bądź lekką kolację. Dzisiaj proponujemy ciepłe bułeczki urozmaicone pestkami słonecznika oraz dyni. Pycha!