By ułatwić sobie wielkanocne prace warto sięgnąć po przepis na dwie pyszne babki, które można przygotować w tym samym czasie.
Składniki:
· 4 szklanki mąki pszennej
· 4 łyżki mąki razowej
· 1 i 1/2 szklanki cukru białego lub trzcinowego
· 10 jajek (L)
· 10 łyżek (dużych) kwaśnej śmietany
· 200 ml oleju Rapso
· 3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
· otarta skórka z 2 cytryn
· 3 łyżki masła orzechowego
· szczypta soli
· 4 łyżki cukru waniliowego
· 4 łyżki kakao
· 100 g orzechów włoskich Kresto + kilka do ozdoby
· 500 g malin
· 1/2 szklanki wody
· cukier (według uznania)
Wykonanie:
1. Jajka z cukrem miksujemy do uzyskania jasnego, gęstego kremu. Dodajemy olej, śmietanę, wanilię, sól. Miksujemy ponownie. Dodajemy przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę pszenną oraz razową.
2. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy skórkę cytrynową i orzechy (drobno posiekane, prawie na mączkę). Mieszamy. Ciasto wykładamy do foremki np. keksówki wysmarowanej masłem
i wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Drugą część ciasta ponownie dzielimy na połówki, do jednej z nich dodajemy przesiane kakao oraz masło orzechowe – całość mieszamy.
4. Foremkę np. okrągłą babkową smarujemy masłem. Wykładamy ciemną część ciasta, a na nią jasną część.
5. Wstawiamy obie foremki do piekarnika nagrzanego do 170°C na 50 minut. Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdzamy (za pomocą patyczka) czy ciasta są upieczone.
6. Maliny przekładamy do garnka. Zalewamy wodą i dodajemy cukier. Całość gotujemy, aż uzyskamy odpowiadającą nam gęstość musu.
7. Upieczone, wystudzone ciasta można polać musem malinowym, udekorować malinami lub polukrować.
Smacznego!
By ułatwić sobie wielkanocne prace warto sięgnąć po przepis na dwie pyszne babki, które można przygotować w tym samym czasie.
By ułatwić sobie wielkanocne prace warto sięgnąć po przepis na dwie pyszne babki, które można przygotować w tym samym czasie.