By ułatwić sobie wielkanocne prace warto sięgnąć po przepis na dwie pyszne babki, które można przygotować w tym samym czasie.

Składniki:

· 4 szklanki mąki pszennej
· 4 łyżki mąki razowej
· 1 i 1/2 szklanki cukru białego lub trzcinowego
· 10 jajek (L)
· 10 łyżek (dużych) kwaśnej śmietany
· 200 ml oleju Rapso
· 3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
· otarta skórka z 2 cytryn
· 3 łyżki masła orzechowego
· szczypta soli
· 4 łyżki cukru waniliowego
· 4 łyżki kakao
· 100 g orzechów włoskich Kresto + kilka do ozdoby
· 500 g malin
· 1/2 szklanki wody
· cukier (według uznania)

Wykonanie:

1. Jajka z cukrem miksujemy do uzyskania jasnego, gęstego kremu. Dodajemy olej, śmietanę, wanilię, sól. Miksujemy ponownie. Dodajemy przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę pszenną oraz razową.
2. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy skórkę cytrynową i orzechy (drobno posiekane, prawie na mączkę). Mieszamy. Ciasto wykładamy do foremki np. keksówki wysmarowanej masłem 
i wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Drugą część ciasta ponownie dzielimy na połówki, do jednej z nich dodajemy przesiane kakao oraz masło orzechowe – całość mieszamy.
4. Foremkę np. okrągłą babkową smarujemy masłem. Wykładamy ciemną część ciasta, a na nią jasną część.
5. Wstawiamy obie foremki do piekarnika nagrzanego do 170°C na 50 minut. Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdzamy (za pomocą patyczka) czy ciasta są upieczone.
6. Maliny przekładamy do garnka. Zalewamy wodą i dodajemy cukier. Całość gotujemy, aż uzyskamy odpowiadającą nam gęstość musu.
7. Upieczone, wystudzone ciasta można polać musem malinowym, udekorować malinami lub polukrować.

Smacznego!

Podobne przepisy
Masło orzechowo-sezamowe

By ułatwić sobie wielkanocne prace warto sięgnąć po przepis na dwie pyszne babki, które można przygotować w tym samym czasie.

Sernik dyniowy na spodzie orzechowo-ciasteczkowym

By ułatwić sobie wielkanocne prace warto sięgnąć po przepis na dwie pyszne babki, które można przygotować w tym samym czasie.