Klops z jajkiem, zwany inaczej pieczenią rzymską, to znana i lubiana potrawa z mięsa mielonego. Doskonale smakuje podawany zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego też jest częstym bywalcem na świątecznych stołach. Duża porcja warzyw, mielone mięso, jajka, przyprawy i gotowe.

Składniki (forma keksówka 32×12 cm):

  • 1 kg mięsa mielonego z indyka
  • 3 duże marchewki
  • 1 puszka groszku zielonego Happy Frucht
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • olej Rapso
  • 2–3 łyżki suszonego majeranku
  • 3 łyżeczki musztardy (np. sarepska, rosyjska)
  • 2 jajka surowe
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 bułki kajzerki
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Marchew obieramy i przecieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulę i czosnek obieramy, a następnie kroimy w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju i wsypujemy cebulę z czosnkiem. Całość podsmażamy do momentu lekkiego zarumienienia się warzyw (mieszamy od czasu do czasu).
  3. Dodajemy marchewkę i dusimy około 5 minut. Odstawiamy do ostudzenia.
  4. Bułki zalewamy zimną wodą i czekamy aż staną się miękkie. Po uzyskaniu pożądanej konsystencji odciskamy je z wody.
  5. Mięso przekładamy do miski, dodajemy zawartość patelni, surowe jajka, bułkę, groszek, musztardę, majeranek, około 1,5 łyżeczki soli oraz pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
  6. Keksówkę wysmaruj olejem, wyłóż papierem do pieczenia. Na dno formy przełóż 1/2 masy, na to wyłóż na całą długość obrane jajka. Całość przykryj resztą masy mięsno-warzywnej. Wyrównaj powierzchnię, posmaruj olejem i piecz w 180°C przez 60 minut.
  7. Danie to możemy podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Smacznego!

Podobne przepisy
Pasztet wegetariański

Klops z jajkiem, zwany inaczej pieczenią rzymską, to znana i lubiana potrawa z mięsa mielonego. Doskonale smakuje podawany zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego też jest częstym bywalcem na świątecznych stołach. Duża porcja warzyw, mielone mięso, jajka, przyprawy i gotowe.