Klops z jajkiem, zwany inaczej pieczenią rzymską, to znana i lubiana potrawa z mięsa mielonego. Doskonale smakuje podawany zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego też jest częstym bywalcem na świątecznych stołach. Duża porcja warzyw, mielone mięso, jajka, przyprawy i gotowe.
Składniki (forma keksówka 32×12 cm):
- 1 kg mięsa mielonego z indyka
- 3 duże marchewki
- 1 puszka groszku zielonego Happy Frucht
- 2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- olej Rapso
- 2–3 łyżki suszonego majeranku
- 3 łyżeczki musztardy (np. sarepska, rosyjska)
- 2 jajka surowe
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 2 bułki kajzerki
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Marchew obieramy i przecieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulę i czosnek obieramy, a następnie kroimy w kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju i wsypujemy cebulę z czosnkiem. Całość podsmażamy do momentu lekkiego zarumienienia się warzyw (mieszamy od czasu do czasu).
- Dodajemy marchewkę i dusimy około 5 minut. Odstawiamy do ostudzenia.
- Bułki zalewamy zimną wodą i czekamy aż staną się miękkie. Po uzyskaniu pożądanej konsystencji odciskamy je z wody.
- Mięso przekładamy do miski, dodajemy zawartość patelni, surowe jajka, bułkę, groszek, musztardę, majeranek, około 1,5 łyżeczki soli oraz pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
- Keksówkę wysmaruj olejem, wyłóż papierem do pieczenia. Na dno formy przełóż 1/2 masy, na to wyłóż na całą długość obrane jajka. Całość przykryj resztą masy mięsno-warzywnej. Wyrównaj powierzchnię, posmaruj olejem i piecz w 180°C przez 60 minut.
- Danie to możemy podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego!
Podobne przepisy
Pasztet wegetariański
Klops z jajkiem, zwany inaczej pieczenią rzymską, to znana i lubiana potrawa z mięsa mielonego. Doskonale smakuje podawany zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego też jest częstym bywalcem na świątecznych stołach. Duża porcja warzyw, mielone mięso, jajka, przyprawy i gotowe.