Są potrawy takie jak karp czy kutia, bez których trudno jest sobie wyobrazić tradycyjną, polską Wigilię. Ich dopełnieniem jest charakterystyczny w smaku i zapachu kompot z suszu. Aromat suszonych owoców, z nutą goździków, cynamonu i anyżu, który rozchodzi się z przepysznego, domowego kompotu bez dwóch zdań idealnie dopełnia klimat świątecznej kolacji i podkreśla wyjątkową atmosferę.

Składniki:

  • 2 opakowania mieszanki kompotowej Kresto
  • 1 opakowanie 200 g moreli suszonych Kresto
  • 1 łyżeczka goździków
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 kwaśne jabłka
  • 1 pomarańcza
  • 1 szklanka rumu (opcjonalnie)
  • miód do smaku

Wykonanie:

1. Suszone owoce zalewamy 3 litrami wody, dodajemy goździki, anyż i cynamon. Odstawiamy pod przykryciem na 30 minut.
2. Po tym czasie dodajemy do owoców pokrojone jabłko i pomarańczę wraz ze skórką (skórkę wcześniej dokładnie sparzamy). Możemy ją dodatkowo wzmocnić, wbijając w nią goździki. Całość gotujemy 10–15 minut, a następnie dolewamy rum i zdejmujemy z płyty.
3. Przygotowany napar odstawiamy do przestudzenia na około 2 godziny, a następnie doprawiamy miodem do smaku.

Smacznego!

Podobne przepisy
Bigos tradycyjny ze śliwkami

Są potrawy takie jak karp czy kutia, bez których trudno jest sobie wyobrazić tradycyjną, polską Wigilię. Ich dopełnieniem jest charakterystyczny w smaku i zapachu kompot z suszu. Aromat suszonych owoców, z nutą goździków, cynamonu i anyżu, który rozchodzi się z przepysznego, domowego kompotu bez dwóch zdań idealnie dopełnia klimat świątecznej kolacji i podkreśla wyjątkową atmosferę.