Są potrawy takie jak karp czy kutia, bez których trudno jest sobie wyobrazić tradycyjną, polską Wigilię. Ich dopełnieniem jest charakterystyczny w smaku i zapachu kompot z suszu. Aromat suszonych owoców, z nutą goździków, cynamonu i anyżu, który rozchodzi się z przepysznego, domowego kompotu bez dwóch zdań idealnie dopełnia klimat świątecznej kolacji i podkreśla wyjątkową atmosferę.
Składniki:
- 2 opakowania mieszanki kompotowej Kresto
- 1 opakowanie 200 g moreli suszonych Kresto
- 1 łyżeczka goździków
- 1 laska cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 2 kwaśne jabłka
- 1 pomarańcza
- 1 szklanka rumu (opcjonalnie)
- miód do smaku
Wykonanie:
1. Suszone owoce zalewamy 3 litrami wody, dodajemy goździki, anyż i cynamon. Odstawiamy pod przykryciem na 30 minut.
2. Po tym czasie dodajemy do owoców pokrojone jabłko i pomarańczę wraz ze skórką (skórkę wcześniej dokładnie sparzamy). Możemy ją dodatkowo wzmocnić, wbijając w nią goździki. Całość gotujemy 10–15 minut, a następnie dolewamy rum i zdejmujemy z płyty.
3. Przygotowany napar odstawiamy do przestudzenia na około 2 godziny, a następnie doprawiamy miodem do smaku.
Smacznego!
Są potrawy takie jak karp czy kutia, bez których trudno jest sobie wyobrazić tradycyjną, polską Wigilię. Ich dopełnieniem jest charakterystyczny w smaku i zapachu kompot z suszu. Aromat suszonych owoców, z nutą goździków, cynamonu i anyżu, który rozchodzi się z przepysznego, domowego kompotu bez dwóch zdań idealnie dopełnia klimat świątecznej kolacji i podkreśla wyjątkową atmosferę.