Składniki na ciasto (porcja na około 18-20 ciasteczek):

  • 1 kostka masła
  • 3/4 szklanki drobnego brązowego cukru Demerara Gold Pack
  • 1 duże jajko
  • 1 duże żółtko jaja
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka skórki startej z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki maku mielonego BackMit
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli

Lukier cytrynowy:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka ciepłej wody

Wykonanie:

  1. W misce zmiksuj na puszysty krem masło i cukier. Następnie stopniowo dodawaj jajko i żółtko, aż do połączenia się składników. By masa się nie zważyła, jajka i masło muszą mieć temperaturę pokojową, a krem musi być mocno ubity. Do masy dodaj wanilię, sok i skórę cytryny oraz mak mielony BackMit. Miksuj na niskich obrotach, a na końcu dodaj mąkę oraz sól. Połącz do uzyskania konsystencji ciasta.
  2. Wstaw masę na co najmniej 2 godziny do lodówki. Nie pomijaj tego kroku, nie skracaj czasu leżakowania! Tylko dzięki dobremu schłodzeniu, ciastka będą odpowiednio kruche po upieczeniu.
  3. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Po wyjęciu z lodówki, rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm. Używając ulubionych foremek do ciastek, wytnij wybrane kształty. Wykorzystaj całe ciasto, ponownie formując ścinki w kulę i rozwałkowując.
    UWAGA: Jeśli ciasteczka mają służyć także jako ozdoba na choinkę, potnij wykałaczki na krótsze kawałki i powbijaj w miejscu, gdzie ma znajdować się dziurka na sznurek lub nitkę. Lekko poruszaj, by utworzyć dziurkę odpowiedniej wielkości. Zostaw wykałaczkę na czas pieczenia.
  5. Piecz około 10-12 minut w 200 stopniach. Ciasteczka mają lekko się zrumienić. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do wystygnięcia. W przypadku ciasteczek na choinkę, po wystygnięciu wyjmij wykałaczki.
  6. Opcjonalnie możesz polać ciasteczka cytrynowym lukrem. By go stworzyć, dobrze utrzyj w misce szklankę cukru pudru z łyżką ciepłej wody i łyżką soku z cytryny. Gdy uzyskasz kremowy lukier, polej nim wystygnięte ciasteczka. Możesz dodatkowo obsypać je lekko makiem i skórką startą ze świeżej cytryny.

Smacznego!