Składniki na ciasto (porcja na około 18-20 ciasteczek):
- 1 kostka masła
- 3/4 szklanki drobnego brązowego cukru Demerara Gold Pack
- 1 duże jajko
- 1 duże żółtko jaja
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka skórki startej z cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki maku mielonego BackMit
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
Lukier cytrynowy:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka ciepłej wody
Wykonanie:
- W misce zmiksuj na puszysty krem masło i cukier. Następnie stopniowo dodawaj jajko i żółtko, aż do połączenia się składników. By masa się nie zważyła, jajka i masło muszą mieć temperaturę pokojową, a krem musi być mocno ubity. Do masy dodaj wanilię, sok i skórę cytryny oraz mak mielony BackMit. Miksuj na niskich obrotach, a na końcu dodaj mąkę oraz sól. Połącz do uzyskania konsystencji ciasta.
- Wstaw masę na co najmniej 2 godziny do lodówki. Nie pomijaj tego kroku, nie skracaj czasu leżakowania! Tylko dzięki dobremu schłodzeniu, ciastka będą odpowiednio kruche po upieczeniu.
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Po wyjęciu z lodówki, rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm. Używając ulubionych foremek do ciastek, wytnij wybrane kształty. Wykorzystaj całe ciasto, ponownie formując ścinki w kulę i rozwałkowując.
UWAGA: Jeśli ciasteczka mają służyć także jako ozdoba na choinkę, potnij wykałaczki na krótsze kawałki i powbijaj w miejscu, gdzie ma znajdować się dziurka na sznurek lub nitkę. Lekko poruszaj, by utworzyć dziurkę odpowiedniej wielkości. Zostaw wykałaczkę na czas pieczenia. - Piecz około 10-12 minut w 200 stopniach. Ciasteczka mają lekko się zrumienić. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do wystygnięcia. W przypadku ciasteczek na choinkę, po wystygnięciu wyjmij wykałaczki.
- Opcjonalnie możesz polać ciasteczka cytrynowym lukrem. By go stworzyć, dobrze utrzyj w misce szklankę cukru pudru z łyżką ciepłej wody i łyżką soku z cytryny. Gdy uzyskasz kremowy lukier, polej nim wystygnięte ciasteczka. Możesz dodatkowo obsypać je lekko makiem i skórką startą ze świeżej cytryny.
Smacznego!