Wszystko co dobre szybko się kończy, ale smak letniej przygody można zatrzymać na dłużej. Wystarczy zamknąć oczy i oddać się woni pysznych malin w słodkim połączeniu z miękką bułeczką. Gryz inspiracji na koniec wakacji!

Składniki (20 bułeczek):

  • 600 g mąki pszennej (+ do podsypania)
  • 340 ml ciepłego mleka
  • 100 g masła (stopionego)
  • 200 g drobnego cukru trzcinowego demerara Gold Pack
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • otarta skórka z 1 średniej cytryny
  • 25 g drożdży świeżych
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 750 g malin
  • 3 łyżki sezamu KRESTO
  • 2 łyżki soku malinowego lub soku cytrynowego
  • cukier puder (ilość do uzyskania odpowiadającej nam gęstości)
  • 10 łyżeczek do ewentualnego dosłodzenia malin

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto przełóż do misy miksera i wyrabiaj kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne. Ciasto będzie się lekko lepiło do ścianek, nie podsypuj go jednak więcej mąką.
  2. Przykryj szczelnie folią spożywczą i przełóż na 10–12 godzin do lodówki. Uwaga: ciasto powinno 3–4 krotnie powiększyć swą objętość. Należy więc użyć odpowiednio dużego naczynia.
  3. Po tym czasie wyjmij z lodówki. Po godzinie wyrób ciasto kilkoma ruchami. Odstaw na 15 minut, powtórz czynność i odstaw na kolejne 15 minut.
  4. Po tym czasie podziel ciasto na 20 porcji. Kolejno rozwałkowuj ciasto, lekko podsypując mąką.
  5. Wypełnij porcje malinami. Jeżeli chcesz, aby bułeczki były bardziej słodkie, dodawaj do każdej wraz z malinami po 1/2 łyżeczki cukru. Ciasto dokładnie sklejaj i formuj bułeczki. Układaj je sklejeniem ku dołowi na blaszce wyłożonej papierem, zachowując odległości (ciasto jeszcze urośnie).
  6. Uformowane bułeczki przykryj ściereczką lnianą i odstaw na 20 minut. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 175°C.
  7. Przed włożeniem do piekarnika posmaruj bułeczki białkiem i posyp ziarnami sezamu. Bułeczki piecz 15–20 minut, do lekkiego zbrązowienia.
  8. Bułeczki studź na kratce, a z podanych dodatkowo składników przygotuj lukier, którym polejesz bułeczki.

Smacznego!

Podobne przepisy
Maślane orkiszowe bułeczki z nasionami

Wszystko co dobre szybko się kończy, ale smak letniej przygody można zatrzymać na dłużej. Wystarczy zamknąć oczy i oddać się woni pysznych malin w słodkim połączeniu z miękką bułeczką. Gryz inspiracji na koniec wakacji!

Bułeczki orkiszowe z rodzynkami

Wszystko co dobre szybko się kończy, ale smak letniej przygody można zatrzymać na dłużej. Wystarczy zamknąć oczy i oddać się woni pysznych malin w słodkim połączeniu z miękką bułeczką. Gryz inspiracji na koniec wakacji!