Wigilijne dania i Bożonarodzeniowe przysmaki kojarzą się przede wszystkim ze słodką, pełną bakalii masą makową. Dodawana jest ona do wielu potraw. Trudno wyobrazić sobie bez niej wigilijne kluseczki, kutię czy makowca. Podpowiadamy jak przygotować idealną masę makową, która wzbogaci smak drożdżowego ciasta czy sernika.

Składniki:

  • 2 op. maku Kresto (łącznie 400 g)
  • 100 g cukru trzcinowego GoldPack
  • 100 g miodu
  • 150 g bakalii (np. ulubione orzechy, migdały, rodzynki, morele, śliwki, żurawina)
  • 1 op. skórki pomarańczowej GoldPack
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • aromat migdałowy

Wykonanie:

1. Mak przesypujemy do garnka, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 20 minut.
2. Po tym czasie odsączamy wodę używając do tego np. gazę.
3. Mak dwukrotnie mielimy za pomocą maszynki na najmniejszych oczkach.
4. Dodajemy do maku cukier, miód, bakalie (większe kawałki siekamy), masło i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
5. Tak przygotowaną masę makową możemy przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym opakowaniu do 7 dni. Możemy ją także zamrozić. Przed użyciem masy makowej do wypieku, należy połączyć ją z ubitymi białkami. Zazwyczaj stosuje się 1 białko na 100 g masy.

Smacznego!

Podobne przepisy
Masło orzechowo-sezamowe

Wigilijne dania i Bożonarodzeniowe przysmaki kojarzą się przede wszystkim ze słodką, pełną bakalii masą makową. Dodawana jest ona do wielu potraw. Trudno wyobrazić sobie bez niej wigilijne kluseczki, kutię czy makowca. Podpowiadamy jak przygotować idealną masę makową, która wzbogaci smak drożdżowego ciasta czy sernika.