Czekoladowo – śliwkowy mazurek na migdałowym spodzie to propozycja dla fanów tradycyjnych wielkanocnych wypieków. Dodatkowo, efektowna dekoracja z płatków migdałowych i płatków róży nadaje całości iście świątecznej oprawy.

Składniki, spód:

  • 200 g mąki orkiszowej
  • 100 g migdałów blanszowanych KRESTO
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • żółtko
  • 100 g erytrolu
  • 150 g miękkiego masła

Nadzienie:

  • 200 g dżemu śliwkowego
  • 150 g czekolady
  • 150 g śmietanki kokosowej

Wykonanie:

  1. Migdały umieść w młynku i drobno zmiel, złącz je ze wszystkimi składnikami i za pomocą haka zagniataj ciasto.
  2. Wylep formę i piecz 15-20 minut w temp. 200 st.C, następnie odstaw do ostudzenia.
  3. Przygotowany spód posmaruj dżemem.
  4. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj śmietankę. Gdy masa lekko przestygnie, przełóż ją na mazurek.
  5. Udekoruj płatkami migdałowymi oraz płatkami róż.

Smacznego!

Podobne przepisy
Ciasta Wielkanocne – Mazurek

Czekoladowo – śliwkowy mazurek na migdałowym spodzie to propozycja dla fanów tradycyjnych wielkanocnych wypieków. Dodatkowo, efektowna dekoracja z płatków migdałowych i płatków róży nadaje całości iście świątecznej oprawy.

Wielkanocny mazurek migdałowy

Czekoladowo – śliwkowy mazurek na migdałowym spodzie to propozycja dla fanów tradycyjnych wielkanocnych wypieków. Dodatkowo, efektowna dekoracja z płatków migdałowych i płatków róży nadaje całości iście świątecznej oprawy.