Czekoladowo – śliwkowy mazurek na migdałowym spodzie to propozycja dla fanów tradycyjnych wielkanocnych wypieków. Dodatkowo, efektowna dekoracja z płatków migdałowych i płatków róży nadaje całości iście świątecznej oprawy.
Składniki, spód:
- 200 g mąki orkiszowej
- 100 g migdałów blanszowanych KRESTO
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- żółtko
- 100 g erytrolu
- 150 g miękkiego masła
Nadzienie:
- 200 g dżemu śliwkowego
- 150 g czekolady
- 150 g śmietanki kokosowej
Wykonanie:
- Migdały umieść w młynku i drobno zmiel, złącz je ze wszystkimi składnikami i za pomocą haka zagniataj ciasto.
- Wylep formę i piecz 15-20 minut w temp. 200 st.C, następnie odstaw do ostudzenia.
- Przygotowany spód posmaruj dżemem.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj śmietankę. Gdy masa lekko przestygnie, przełóż ją na mazurek.
- Udekoruj płatkami migdałowymi oraz płatkami róż.
Smacznego!
Podobne przepisy
Ciasta Wielkanocne – Mazurek
Czekoladowo – śliwkowy mazurek na migdałowym spodzie to propozycja dla fanów tradycyjnych wielkanocnych wypieków. Dodatkowo, efektowna dekoracja z płatków migdałowych i płatków róży nadaje całości iście świątecznej oprawy.
Wielkanocny mazurek migdałowy
Czekoladowo – śliwkowy mazurek na migdałowym spodzie to propozycja dla fanów tradycyjnych wielkanocnych wypieków. Dodatkowo, efektowna dekoracja z płatków migdałowych i płatków róży nadaje całości iście świątecznej oprawy.