Soczyste, świeże owoce w połączeniu z delikatnym kremem na bazie mascarpone to idealny duet na wiosnę.
Składniki (2 porcje):
- 2 szklanki migdałów tartych
- 200 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 100 ml śmietany 30%
- 2 jajka L
- olej Rapso do posmarowania foremek
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatki:
· 250 g serka mascarpone
· 1 żółtko
· 1 cytryna
· 2 łyżki oleju Rapso
· 3 łyżki powideł śliwkowych (gładkich lub przetartych przez sitko)
· owoce sezonowe
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki na ciasto dokładnie wyrób. Zawiń w folię i przełóż do lodówki na 30 minut.
2. Foremki wysmaruj olejem. Wyłóż ciasto, wylepiając nim foremki.
3. Ciasto w każdej foremce przykryj folią aluminiową i wysyp do nich ryż, drobną fasolę, groch czy najpraktyczniej specjalne kulki ceramiczne. Zapobiegnie to osunięciu się ciasta z boków foremek.
4. Piecz ciastka w temp. 175°C przez ok. 20–25 minut, do lekkiego zarumienienia.
5. Źółtko utrzyj na krem z olejem. Dodaj mascarpone, powidła oraz otartą skórkę z cytryny (cytrynę wcześniej sparz i wyszoruj). Całość zmiksuj na puszysty krem.
6. Ostudzone na kratce foremki ciastkowe zapełnij kremem oraz owocami.
Soczyste, świeże owoce w połączeniu z delikatnym kremem na bazie mascarpone to idealny duet na wiosnę.
Soczyste, świeże owoce w połączeniu z delikatnym kremem na bazie mascarpone to idealny duet na wiosnę.