Muffinki – przysmak każdego łasucha. Najbardziej pożądane są te z polewą i dużą ilością dodatków. W poniższym przepisie znajdziecie przepis na muffinki idealne – z polewą karmelową, owocami, czekoladą oraz chrupkimi orzechami. Zapewniamy, że ten smak na długo pozostaje w pamięci.

Składniki (na 12 muffinek):

  • 110 g mąki orkiszowej jasnej (można zastąpić mąką pszenną)
  • 110g mąki pszennej
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 350g bananów
  • jajko
  • 70g erytrytolu (można zastąpić zwykłym cukrem)
  • 50g oleju rzepakowego Rapso
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100g orzechów włoskich KRESTO Select

Wykonanie:

  1. Orzechy i czekoladę umieść w blenderze i miksuj przez około 4-5 sekund.
  2. Do mieszanki dodaj mąkę pszenną i orkiszową, banany, jajko, erytrytol, olej rzepakowy, proszek do pieczenia, sól i całość miksuj do połączenia składników.
  3. Formę na muffinki wyłóż papierowymi papilotkami i wypełnij masą do 3/4 wysokości każdej papilotki.
  4. Piecz w nagrzanym uprzednio piekarniku 23 minuty / 180 stopni.
  5. Ostudzone muffiny udekoruj sosem karmelowym lub innym ulubionym oraz ćwiartkami fig i połówkami orzechów włoskich.

Smacznego!

Podobne przepisy
Muffinki buraczane z sezamem

Muffinki – przysmak każdego łasucha. Najbardziej pożądane są te z polewą i dużą ilością dodatków. W poniższym przepisie znajdziecie przepis na muffinki idealne – z polewą karmelową, owocami, czekoladą oraz chrupkimi orzechami. Zapewniamy, że ten smak na długo pozostaje w pamięci.