Pyszna, sycąca i zdrowa – pasta kanapkowa!

Niezapowiedziani goście, wieczory przed telewizorem, szybkie śniadania – okazji, przy których sprawdzają się proste w przygotowaniu dania można wymieniać bez liku. My prezentujemy dziś sprawdzony przepis na znakomitą pastę, którą przygotujemy w chwilę, a która idealnie nadaje się do pieczywa, grzanek, czy jako dip do warzyw czy nachos.

Składniki (4-6 porcji):

  • 200 g słonecznika KRESTO
  • 1 słoiczek pomidorów suszonych w oleju/oliwie (ok. 350 ml)
  • 2 słoiczki oliwek zielonych Beach Flower
    (ok. 280 g)
  • 3–4 ząbki czosnku
  • ok. 15 listków bazylii

Wykonanie:

  1. Słonecznik upraż na suchej patelni, następnie lekko przestudź.
  2. Oliwki osącz z zalewy, zachowaj jednak płyn.
  3. Słonecznik, pomidory wraz z olejem i obranym czosnkiem zmiksuj. Dodaj oliwki i bazylię i zmiksuj ponownie. Gęstość pasty można regulować dodając płyn spod oliwek.

Smacznego!

Podobne przepisy
Pasta z dyni, papryki i suszonych pomidorów

Niezapowiedziani goście, wieczory przed telewizorem, szybkie śniadania – okazji, przy których sprawdzają się proste w przygotowaniu dania można wymieniać bez liku. My prezentujemy dziś sprawdzony przepis na znakomitą pastę, którą przygotujemy w chwilę, a która idealnie nadaje się do pieczywa, grzanek, czy jako dip do warzyw czy nachos.