Korzenne przyprawy i cynamon, to zapachy, które nieodłącznie kojarzą się z okresem zimowym i świętami. Te charakterystyczne nuty to również składowe piernikowych przysmaków. Nie zawsze muszą być jednak podawane w formie małych pierniczków. Przygotować je można również w postaci pulchnego i delikatnego piernikowego ciasta, połączonego z domowymi, śliwkowymi powidłami.
Składniki na ciasto:
- 125 g miękkiego masła/li>
- 2 jajka w rozmiarze L
- 2 szklanki mąki (300 g)
- 250 ml mleka
- 1 szklanka cukru trzcinowego demerara GoldPack (grubszego)
- 2 łyżki miodu
- 2,5 łyżki przyprawy do pierników lub korzennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 100 g orzechów włoskich Kresto
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Składniki na masę:
- słoiczek powideł (ok. 300 g)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki śmietanki 36%
- gorzkie kakao
- migdały w płatkach Kresto
Wykonanie:
1. Masło rozpuszczamy w garnku na małym ogniu. Dodajemy cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon. Całość mieszamy i podgrzewamy przez kilka minut. Odstawiamy do przestudzenia.
2. Orzechy siekamy na bardzo drobno, a następnie dodajemy do garnka z lekko ostudzoną masą.
3. W kolejnym kroku dokładamy powidła, przesianą mąkę z sodą, mleko i sól. Wszystko to mieszamy i dodajemy jajka, a następnie ponownie mieszamy.
4. Foremkę (keksowa 10 x 30 cm lub tortownica 24 cm średnicy) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy do środka ciasto. Piernik pieczemy w 180°C, na środkowej półce, bez termoobiegu, przez 40–50 minut, do momentu uzyskania tzw. suchego patyczka.
5. Upieczone ciasto studzimy w formie przez 30 minut, następnie wyciągamy je z formy i pozostawiamy na kratce do całkowitego ostudzenia.
6. Powidła przekładamy do garnka i mieszamy z mąką ziemniaczaną. Całość zagotowujemy i odstawiamy do przestudzenia.
7. W garnku podgrzewamy śmietankę, dodajemy rozdrobnioną czekoladę i mieszamy, aż do czasu jej rozpuszczenia.
8. Ciasto przekrajamy wzdłuż, tworząc dwa plastry. Dolną część smarujemy powidłami. Przykrywamy drugą częścią ciasta i polewamy czekoladą. Na koniec posypujemy ciasto gorzkim kakao oraz płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Korzenne przyprawy i cynamon, to zapachy, które nieodłącznie kojarzą się z okresem zimowym i świętami. Te charakterystyczne nuty to również składowe piernikowych przysmaków. Nie zawsze muszą być jednak podawane w formie małych pierniczków. Przygotować je można również w postaci pulchnego i delikatnego piernikowego ciasta, połączonego z domowymi, śliwkowymi powidłami.
Korzenne przyprawy i cynamon, to zapachy, które nieodłącznie kojarzą się z okresem zimowym i świętami. Te charakterystyczne nuty to również składowe piernikowych przysmaków. Nie zawsze muszą być jednak podawane w formie małych pierniczków. Przygotować je można również w postaci pulchnego i delikatnego piernikowego ciasta, połączonego z domowymi, śliwkowymi powidłami.