Polędwiczki wieprzowe to delikatne mięso, które smakuje wybornie zarówno w wersji smażonej, jak i duszonej. Są na tyle uniwersalne, że podawać je można soute lub w towarzystwie różnorodnych sosów, a dzięki dodatkom zyskują zupełnie nowego charakteru. Z odrobiną sera pleśniowego, białego wina i kaparów wyeksponujemy ich smak i z pewnością stworzymy wykwintne danie.

Składniki (4 porcje):

  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • olej Rapso
  • 1 cebula szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego)
  • 150 g sera typu blue
  • 150 ml śmietany 30%
  • 1 szklanka wytrawnego białego wina
  • kapary z szypułkami Il Conte di Roma
  • papryczki piri-piri Il Conte di Roma
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Polędwiczki dokładnie oczyszczamy z błon i kroimy na około 1 cm kawałki. Posypujemy je solą i pieprzem.
  2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, następnie układamy polędwiczki i smażymy ze wszystkich stron mięso.
  3. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy i dodajemy na patelnię. Całość podsmażamy przez około 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.
  4. Dolewamy wino, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy mięso do momentu wyparowania płynu.
  5. Na koniec dodajemy śmietanę, pokruszony ser i zioła. Całość mieszamy i dusimy jeszcze przez kilka minut.
  6. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy kapary i papryczkę i gotowe.

Smacznego!

Podobne przepisy
Polędwiczki w boczku z koprem włoskim i śliwkami

Polędwiczki wieprzowe to delikatne mięso, które smakuje wybornie zarówno w wersji smażonej, jak i duszonej. Są na tyle uniwersalne, że podawać je można soute lub w towarzystwie różnorodnych sosów, a dzięki dodatkom zyskują zupełnie nowego charakteru. Z odrobiną sera pleśniowego, białego wina i kaparów wyeksponujemy ich smak i z pewnością stworzymy wykwintne danie.