Puszysta i delikatna biszkoptowa rolada z nadzieniem czekoladowo – migdałowym zachwyca wysublimowanym smakiem i kusi apetyczną formą. Idealny deser do popołudniowej kawy. Smacznego!

Składniki na ciasto (foremka ok. 42 cm x 26 cm):

  • 3 jajka L (w temperaturze pokojowej)
  • 50 g cukru białego drobnego do wypieków
  • 50 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 500 g serka Mascarpone (chłodzonego co najmniej przez 1 dobę)
  • 250 ml śmietany 36% (chłodzonej co najmniej przez 1 dobę)
  • 200 g tartych migdałów BackMit
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • 1-2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • cukier puder
  • gorzka czekolada

Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 170°C.
  2. Żółtka oddziel od białek.
  3. Białka przełóż do misy miksera, dodaj sól i ubij na sztywno.
  4. Łyżka po łyżce dodawaj cukier, miksując do jego rozpuszczenia.
  5. Dodawaj po 1 żółtku, miksując.
  6. Mąki i proszek do pieczenia przesiej i dodaj do ubitej masy. Delikatnie wymieszaj do połączenia składników.
  7. Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej równomiernie ciasto.
  8. Piecz biszkopt przez 12-13 minut do lekkiego zezłocenia.
  9. Ściereczkę kuchenną ułóż na stole. Wyłóż blaszkę do góry dnem. Delikatnie zdejmij papier.
  10. Zroluj ciasto wzdłuż dłuższego boku i zaciśnij ściereczką. Odstaw do wystudzenia.
  11. Mascarpone, śmietanę, cukier, kakao umieść w misie miksera i ubij na sztywno.
  12. Dodaj tarte migdały i wymieszaj przy pomocy szpatułki lub dużej, drewnianej łyżki.
  13. Wystudzony biszkopt rozwiń, wyłóż na niego krem. Zwiń w taki sam sposób, zaciskając ściereczką jak poprzednio. Końcówki ściereczki można zabezpieczyć gumkami.
  14. Włóż ciasto do lodówki na minimum 4 godziny.
  15. Przed podaniem posyp cukrem pudrem oraz wiórkami tartej czekolady.

Smacznego!

Podobne przepisy
Rolada bezowa z czereśniami i masłem orzechowym

Puszysta i delikatna biszkoptowa rolada z nadzieniem czekoladowo – migdałowym zachwyca wysublimowanym smakiem i kusi apetyczną formą. Idealny deser do popołudniowej kawy. Smacznego!