Puszysta i delikatna biszkoptowa rolada z nadzieniem czekoladowo – migdałowym zachwyca wysublimowanym smakiem i kusi apetyczną formą. Idealny deser do popołudniowej kawy. Smacznego!
Składniki na ciasto (foremka ok. 42 cm x 26 cm):
- 3 jajka L (w temperaturze pokojowej)
- 50 g cukru białego drobnego do wypieków
- 50 g mąki pszennej tortowej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 500 g serka Mascarpone (chłodzonego co najmniej przez 1 dobę)
- 250 ml śmietany 36% (chłodzonej co najmniej przez 1 dobę)
- 200 g tartych migdałów BackMit
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- 1-2 łyżki cukru
Dodatkowo:
- cukier puder
- gorzka czekolada
Wykonanie:
- Rozgrzej piekarnik do 170°C.
- Żółtka oddziel od białek.
- Białka przełóż do misy miksera, dodaj sól i ubij na sztywno.
- Łyżka po łyżce dodawaj cukier, miksując do jego rozpuszczenia.
- Dodawaj po 1 żółtku, miksując.
- Mąki i proszek do pieczenia przesiej i dodaj do ubitej masy. Delikatnie wymieszaj do połączenia składników.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej równomiernie ciasto.
- Piecz biszkopt przez 12-13 minut do lekkiego zezłocenia.
- Ściereczkę kuchenną ułóż na stole. Wyłóż blaszkę do góry dnem. Delikatnie zdejmij papier.
- Zroluj ciasto wzdłuż dłuższego boku i zaciśnij ściereczką. Odstaw do wystudzenia.
- Mascarpone, śmietanę, cukier, kakao umieść w misie miksera i ubij na sztywno.
- Dodaj tarte migdały i wymieszaj przy pomocy szpatułki lub dużej, drewnianej łyżki.
- Wystudzony biszkopt rozwiń, wyłóż na niego krem. Zwiń w taki sam sposób, zaciskając ściereczką jak poprzednio. Końcówki ściereczki można zabezpieczyć gumkami.
- Włóż ciasto do lodówki na minimum 4 godziny.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem oraz wiórkami tartej czekolady.
Smacznego!
Podobne przepisy
Rolada bezowa z czereśniami i masłem orzechowym
Puszysta i delikatna biszkoptowa rolada z nadzieniem czekoladowo – migdałowym zachwyca wysublimowanym smakiem i kusi apetyczną formą. Idealny deser do popołudniowej kawy. Smacznego!