Drobiowe mięso jest bardzo delikatne i świetnie komponuje się z różnego rodzaju dodatkami, ale jednocześnie nie trudno je przesuszyć. Wykorzystując je do wykonania tradycyjnych roladek nadziewanych soczystą, suszoną śliwką, możemy uniknąć tego problemu dodając odrobinę białego wina i tworząc przepyszny, aromatyczny sos.

Składniki (4 porcje):

  • 8 sznycli z piersi indyka
  • 8 szerokich plastrów szynki długo dojrzewającej
  • 24 śliwki suszone Kresto
  • olej Rapso
  • świeży lub suszony rozmaryn
  • 3 duże ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina

Wykonanie:

1. Sznycle delikatnie rozbijamy tłuczkiem i doprawiamy solą oraz pieprzem.
2. Obrany czosnek ścieramy na drobno i smarujemy nim każdy kawałek mięsa. Następnie posypujemy całość rozmarynem.
3. Na środku każdego sznycla układamy po 3 śliwki i zwijamy w roladki. Każdą roladkę owijamy dodatkowo plasterkiem szynki.
4. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i układamy na niej roladki zawinięciem do dołu. Obsmażamy roladki ze wszystkich stron. Dodajemy wino i dusimy całość pod przykryciem na małym ogniu, aż do momentu zredukowania płynu.
5. Podajemy z purée brokułowym i ulubioną sałatką.

Smacznego!

Podobne przepisy
Roladki z indyka z bekonem i sałatką z dresingiem musztardowym na bazie oleju Rapso

Drobiowe mięso jest bardzo delikatne i świetnie komponuje się z różnego rodzaju dodatkami, ale jednocześnie nie trudno je przesuszyć. Wykorzystując je do wykonania tradycyjnych roladek nadziewanych soczystą, suszoną śliwką, możemy uniknąć tego problemu dodając odrobinę białego wina i tworząc przepyszny, aromatyczny sos.

Medaliony z indyka w panierce z orzechów nerkowca i grillowanymi warzywami

Drobiowe mięso jest bardzo delikatne i świetnie komponuje się z różnego rodzaju dodatkami, ale jednocześnie nie trudno je przesuszyć. Wykorzystując je do wykonania tradycyjnych roladek nadziewanych soczystą, suszoną śliwką, możemy uniknąć tego problemu dodając odrobinę białego wina i tworząc przepyszny, aromatyczny sos.