Sałatka grecka to mimo nazwy jedno z popularniejszych dań sałatkowych w Polsce. Jej zaletą jest prostota zarówno w wykonaniu, jak i w ilości składników. Jednak to co sprawia, że porywa smakiem, to wysokiej jakości produkty użyte do jej wykonania – przede wszystkim muszą być świeże i wyraziste w smaku.
Składniki (2 porcje):
- 3 średnie pomidory
- 1-2 ogórki (gruntowe)
- 50 oliwek Beach Flower
- 1 mała cebula
- 100 g sera feta
- garść rukoli
- oregano (suszone)
- 4 łyżki oleju Rapso
- 1 łyżka szczypiorku
- sól, pieprz
Wykonanie:
1. Warzywa umyj i obierz. Pomidory pokrój w ósemki, ogórki i cebulę w plastry.
2. Układaj warzywa naprzemiennie na wsypanej do miski rukoli.
3. Na wierzch sałatki połóż kawałki sera – nie musisz go kroić, może być połamany.
4. Całość delikatnie dopraw solą i pieprzem oraz skrop olejem wymieszanym z oregano.
5. Podawaj od razu po przyrządzeniu.
Smacznego!
Sałatka grecka to mimo nazwy jedno z popularniejszych dań sałatkowych w Polsce. Jej zaletą jest prostota zarówno w wykonaniu, jak i w ilości składników. Jednak to co sprawia, że porywa smakiem, to wysokiej jakości produkty użyte do jej wykonania – przede wszystkim muszą być świeże i wyraziste w smaku.
Sałatka grecka to mimo nazwy jedno z popularniejszych dań sałatkowych w Polsce. Jej zaletą jest prostota zarówno w wykonaniu, jak i w ilości składników. Jednak to co sprawia, że porywa smakiem, to wysokiej jakości produkty użyte do jej wykonania – przede wszystkim muszą być świeże i wyraziste w smaku.