Gdy Twoje posiłki wydają Ci się monotonne, warto poszukać kulinarnych inspiracji. Czasem wystarczy dodać kilka dodatkowych składników, aby odkryć smak dobrze znanych potraw na nowo. Salsa z ciecierzycą, grillowaną cukinią, pieczarkami i orzechami włoskimi na grzance to propozycja pysznej przekąski i feeria kolorów na talerzu!
Składniki (12 porcji):
- 1 puszka ciecierzycy Happy Frucht
- 500 g pieczarek
- 1 szalotka
- 2 średnie cukinie
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki oleju Rapso
- 2 łyżki serka mascarpone
- 2 łyżeczki tymianku suszonego
- sałata
- garść orzechów włoskich KRESTO SELECT
- kilka pomidorów koktajlowych
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
- 6 ulubionych bułek
Wykonanie:
- Szalotkę obierz, drobno pokrój.
- Pieczarki umyj, zetrzyj na tarce, na dużych oczkach.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć szalotkę, zeszklij ją. Dodaj pieczarki, tymianek i sos sojowy. Duś warzywa, mieszając do odparowania płynu.
- Ciecierzycę osącz z zalewy, odłóż 3 łyżki, a resztę rozgnieć widelcem.
- Dodaj mascarpone, zmiażdżoną ciecierzycę, całość wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Rozgrzej 1 łyżeczkę oleju na małej patelni, dodaj 3 łyżki ciecierzycy, paprykę i mieszając, smaż około 2 minut.
- Cukinie umyj i pokrój w plastry (około 0,5 cm grubości). Plastry cukinii grilluj np. na patelni lub grillu elektrycznym.
- Bułki przekrój na pół, posmaruj olejem, opiecz.
- Złóż bruschetty: pieczywo posmaruj masą pieczarkową, ułóż warstwowo: sałatę, cukinię, pomidorki. Wierzch posyp orzechami oraz pieczoną ciecierzycą.
Smacznego!
Podobne przepisy
Pasta z dyni, papryki i suszonych pomidorów
Gdy Twoje posiłki wydają Ci się monotonne, warto poszukać kulinarnych inspiracji. Czasem wystarczy dodać kilka dodatkowych składników, aby odkryć smak dobrze znanych potraw na nowo. Salsa z ciecierzycą, grillowaną cukinią, pieczarkami i orzechami włoskimi na grzance to propozycja pysznej przekąski i feeria kolorów na talerzu!
Łódki cykorii z sałatką z tuńczyka z ryżem, korniszonami, kiełkami
Gdy Twoje posiłki wydają Ci się monotonne, warto poszukać kulinarnych inspiracji. Czasem wystarczy dodać kilka dodatkowych składników, aby odkryć smak dobrze znanych potraw na nowo. Salsa z ciecierzycą, grillowaną cukinią, pieczarkami i orzechami włoskimi na grzance to propozycja pysznej przekąski i feeria kolorów na talerzu!