Sernik – prawdziwy klasyk wśród świątecznych wypieków. Wersja z kajmakiem i orzechami przełamuje konwencję i zachwyca smakiem. Prawdziwa uczta dla każdego łasucha!
Składniki, spód:
- 200 g herbatników
- 70 g (3 łyżki) rozpuszczonego masła
- 50 g orzechów włoskich KRESTO
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 4 jajka
- 200 g cukru pudru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200 g śmietanki 30%
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 200 g masy kajmakowej
- 100 g orzechów laskowych KRESTO
- 100 g płatków migdałowych KRESTO
Wykonanie:
- Orzechy i herbatniki zmiel lub rozgnieć. Wymieszaj z masłem a następnie ugnieć na dnie tortownicy (ok. 28 cm średnicy).
- Do miski dodaj wszystkie składniki na masę serową. Całość miksuj do uzyskania jednolitej masy i wylej do tortownicy z gotowym spodem.
- Sernik piecz w temp. 160 st.C (termoobieg) przez ok. 90 min. z wyłożoną na dole piekarnika blaszką z wrzącą wodą.
- Studź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 30 min.
- Na wystudzony sernik wylej masę kajmakową (warto wcześniej podgrzać ją w garnuszku z gotującą się wodą – wtedy masa będzie lepiej się rozprowadzała).
- Ozdób orzechami laskowymi i migdałami KRESTO.
Smacznego!
Podobne przepisy
Sernik z bakaliami
Sernik – prawdziwy klasyk wśród świątecznych wypieków. Wersja z kajmakiem i orzechami przełamuje konwencję i zachwyca smakiem. Prawdziwa uczta dla każdego łasucha!
Sernik dyniowy na spodzie orzechowo-ciasteczkowym
Sernik – prawdziwy klasyk wśród świątecznych wypieków. Wersja z kajmakiem i orzechami przełamuje konwencję i zachwyca smakiem. Prawdziwa uczta dla każdego łasucha!