Sernik – prawdziwy klasyk wśród świątecznych wypieków. Wersja z kajmakiem i orzechami przełamuje konwencję i zachwyca smakiem. Prawdziwa uczta dla każdego łasucha!

Składniki, spód:

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 4 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200 g śmietanki 30%
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

Wykonanie:

  1. Orzechy i herbatniki zmiel lub rozgnieć. Wymieszaj z masłem a następnie ugnieć na dnie tortownicy (ok. 28 cm średnicy).
  2. Do miski dodaj wszystkie składniki na masę serową. Całość miksuj do uzyskania jednolitej masy i wylej do tortownicy z gotowym spodem.
  3. Sernik piecz w temp. 160 st.C (termoobieg) przez ok. 90 min. z wyłożoną na dole piekarnika blaszką z wrzącą wodą.
  4. Studź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 30 min.
  5. Na wystudzony sernik wylej masę kajmakową (warto wcześniej podgrzać ją w garnuszku z gotującą się wodą – wtedy masa będzie lepiej się rozprowadzała).
  6. Ozdób orzechami laskowymi i migdałami KRESTO.

Smacznego!

Podobne przepisy
Sernik z bakaliami

Sernik – prawdziwy klasyk wśród świątecznych wypieków. Wersja z kajmakiem i orzechami przełamuje konwencję i zachwyca smakiem. Prawdziwa uczta dla każdego łasucha!

Sernik dyniowy na spodzie orzechowo-ciasteczkowym

Sernik – prawdziwy klasyk wśród świątecznych wypieków. Wersja z kajmakiem i orzechami przełamuje konwencję i zachwyca smakiem. Prawdziwa uczta dla każdego łasucha!