Szukając pomysłów na desery i ciasta, które mogłyby wzbogacić świąteczny stół, często zwracamy się ku klasycznym przepisom. Makowce i serniki to uniwersalne propozycje, które spotykają się z uznaniem wielu osób. A gdyby tak w jednym wydaniu połączyć smaki tych dwóch ciast?

Składniki na spód (kruche ciasto):

  • 125 g schłodzonego masła
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej
  • 1 żółtko
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka zimnej wody

Składniki na masę makową:

  • 200 g maku Kresto
  • 250 g masła
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 łyżki miodu
  • 1 opakowanie moreli suszonych Kresto
  • 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 2 białka

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera białego mielonego
  • 6 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 krople olejku waniliowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego Rapso
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego)

Wykonanie:

1. Kruche ciasto: Wszystkie składniki przekładamy na stolnicę. Łączymy je ze sobą siekając je przy pomocy noża. Ugniatamy ciasto i formujemy kulę, którą wkładamy do lodówki do schłodzenia na około godzinę. Tak przygotowane ciasto wykładamy na blachę 34×34 cm, nakłuwamy widelcem i wkładamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy z funkcją góra-dół przez ok. 15-20 minut.
2. Masa makowa: Mak dokładnie opłukujemy na sitku pod bieżącą wodą. Następnie przelewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystygnięcia. Odsączamy z nadmiaru wody i mielimy dwukrotnie w maszynce o najmniejszych oczkach. Do zmielonego maku dodajemy cukier, miód, aromat i pokrojone morele. Całość dokładnie mieszamy, a następnie wykładamy na podpieczone lekko kruche ciasto.
3. Masa serowa: Żółtka, cukier oraz cukier waniliowy przekładamy do misy miksera i ubijamy do momentu uzyskania gęstego i jasnego kremu. Następnie porcjami dodajemy ser, cały czas ubijając przy tym masę. Do masy serowej wlewamy mleko i olej i ponownie miksujemy. W kolejnym kroku dodajemy budyń, mleko w proszku, olejek waniliowy. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec łączymy to z ubitymi w osobnym naczyniu białkami jajek i delikatnie mieszamy. Masę serową wylewamy bezpośrednio na warstwę makową.
4. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 60 minut w temp 170°C.
5. Po przestudzeniu wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą lukrową.

Smacznego!

Podobne przepisy
Sernik dyniowy na spodzie orzechowo-ciasteczkowym

Szukając pomysłów na desery i ciasta, które mogłyby wzbogacić świąteczny stół, często zwracamy się ku klasycznym przepisom. Makowce i serniki to uniwersalne propozycje, które spotykają się z uznaniem wielu osób. A gdyby tak w jednym wydaniu połączyć smaki tych dwóch ciast?