Pięć składników i kilka minut przygotowania – czyli szybki, prosty i smaczny sposób na domowe chrupki sezamkowe. Sprawdzą się jako słodka przekąska, którą możemy poczęstować niezapowiedzianych gości lub dawka energii podczas przerwy na lunch. Smacznego!

Składniki:

  • 200 g sezamu Kresto
  • 100 g orzechów arachidowych Kresto (wyłuskanych)
  • 300 g cukru trzcinowego demerara Gold Pack
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • 2 łyżki wody

Wykonanie:

  1. Sezam i orzechy przesypujemy na patelnię i prażymy do lekkiego zbrązowienia.
  2. Cukier mieszamy z wodą i przekładamy na patelnię. Podgrzewamy na średnim ogniu, do skarmelizowana się. Podczas tego procesu cukru nie mieszamy – możemy potrząsać patelnią.
    Karmelizacja trwa kilka minut.
  3. Przygotowujemy 2 arkusze papieru do pieczenia. Wyłączamy ogień, dodajemy miód, mieszamy i dodajemy sezam z orzechami. Szybko mieszamy i wykładamy na papier do pieczenia.
  4. Całość przykrywamy drugim kawałkiem papieru i przy pomocy wałka rozwałkowujemy masę na grubość 3–4 milimetrów.
  5. Po uzyskaniu odpowiadającej nam grubości sezamków ściągamy górną warstwę papieru i od razu kroimy masę sezamową.
  6. Odstawiamy do wystygnięcia.

Smacznego!

Podobne przepisy
Miodownik z orzechami

Pięć składników i kilka minut przygotowania – czyli szybki, prosty i smaczny sposób na domowe chrupki sezamkowe. Sprawdzą się jako słodka przekąska, którą możemy poczęstować niezapowiedzianych gości lub dawka energii podczas przerwy na lunch. Smacznego!

Batony wieloziarniste

Pięć składników i kilka minut przygotowania – czyli szybki, prosty i smaczny sposób na domowe chrupki sezamkowe. Sprawdzą się jako słodka przekąska, którą możemy poczęstować niezapowiedzianych gości lub dawka energii podczas przerwy na lunch. Smacznego!