Śledzik idealnie pasuje do świątecznego menu. My proponujemy go w wersji z orzeźwiającą żurawiną i z dodatkiem suszonych pomidorów, cebuli, gałązek rozmarynu oraz cytryny. Palce lizać!
Składniki (2 porcje):
- 2 śledzie matias (około 200 g)
- 1/3 szklanki żurawiny KRESTO SELECT
- 4 pomidory suszone
- 1/4 małej cebuli, np. czerwonej
- 2 łyżki oleju spod pomidorów suszonych
- 2 ćwiartki cytryny
- gałązki rozmarynu
Wykonanie:
- Żurawinę zalej wodą i odstaw na 30 minut. Po tym czasie odsącz wodę.
- Śledzie pokrój w mniejsze cząstki. Ułóż na 2 talerzach. Posyp żurawiną.
- Pomidory pokrój w kostkę. Posyp nimi śledzie.
- Cebulę pokrój bardzo cienko i posyp nimi śledzie.
- Całość posyp rozmarynem i skrop olejem.
- Podawaj z cząstkami cytryny.
Smacznego!
Podobne przepisy
Łódki cykorii z sałatką z tuńczyka z ryżem, korniszonami, kiełkami
Śledzik idealnie pasuje do świątecznego menu. My proponujemy go w wersji z orzeźwiającą żurawiną i z dodatkiem suszonych pomidorów, cebuli, gałązek rozmarynu oraz cytryny. Palce lizać!