Śledzik idealnie pasuje do świątecznego menu. My proponujemy go w wersji z orzeźwiającą żurawiną i z dodatkiem suszonych pomidorów, cebuli, gałązek rozmarynu oraz cytryny. Palce lizać!

Składniki (2 porcje):

  • 2 śledzie matias (około 200 g)
  • 1/3 szklanki żurawiny KRESTO SELECT
  • 4 pomidory suszone
  • 1/4 małej cebuli, np. czerwonej
  • 2 łyżki oleju spod pomidorów suszonych
  • 2 ćwiartki cytryny
  • gałązki rozmarynu

Wykonanie:

  1. Żurawinę zalej wodą i odstaw na 30 minut. Po tym czasie odsącz wodę.
  2. Śledzie pokrój w mniejsze cząstki. Ułóż na 2 talerzach. Posyp żurawiną.
  3. Pomidory pokrój w kostkę. Posyp nimi śledzie.
  4. Cebulę pokrój bardzo cienko i posyp nimi śledzie.
  5. Całość posyp rozmarynem i skrop olejem.
  6. Podawaj z cząstkami cytryny.

Smacznego!

Podobne przepisy
Łódki cykorii z sałatką z tuńczyka z ryżem, korniszonami, kiełkami

Śledzik idealnie pasuje do świątecznego menu. My proponujemy go w wersji z orzeźwiającą żurawiną i z dodatkiem suszonych pomidorów, cebuli, gałązek rozmarynu oraz cytryny. Palce lizać!