Świeże pieczywo to niemal wzór wymarzonego śniadania, bo kto bowiem nie lubi rozpływającej się w ustach kromki z chrupiącą skórką. Domowe wypieki kojarzą się jednak z mozolną pracą i trudnością wykonania. Podpowiadamy, jak szybko i w kilku krokach wykonać wieloziarnisty chleb własnej roboty.

Składniki (forma – keksówka 28 cm):

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g KRESTO słonecznik/dynia/siemię lniane
  • 450 ml ciepłej wody
  • 1 opakowanie drożdży instant (7-8 g)
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oleju Rapso (do wysmarowania formy)
  • 2 łyżki otrębów pszennych (do wysypania formy)
  • mak, mąka lub dowolne pestki do posypania chleba

Wykonanie:

  1. Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą w dużej misce.
  2. Dodajemy do nich wodę i przez ok. 4 minuty dokładnie wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto mocno się klei, podsypujemy je odrobiną mąki.
  3. Formę smarujemy olejem i wysypujemy otrębami.
  4. Następnie do foremki wykładamy ciasto, wyrównujemy wierzchnią warstwę ręką zwilżoną w wodzie i posypujemy ją makiem lub dowolnymi ziarnami.
  5. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 30–40 minut w ciepłe miejsce. Powinno ono wyrosnąć na około 1 cm ponad brzeg formy.
  6. Do rozgrzanego do 200°C piekarnika wstawiamy na dno blaszkę wypełnioną wodą.
  7. Chleb pieczemy na środkowej półce (nad blaszką z wodą) przez 50–60 minut, do momentu ładnego zarumienienia.
  8. Upieczony chleb wyjmujemy od razu z formy i studzimy go na kratce.

Umieszczenie blaszki z wodą w piekarniku spowoduje, że chleb będzie wilgotny w środku i chrupiący na zewnątrz.

Smacznego!

Podobne przepisy
Wegański chleb

Świeże pieczywo to niemal wzór wymarzonego śniadania, bo kto bowiem nie lubi rozpływającej się w ustach kromki z chrupiącą skórką. Domowe wypieki kojarzą się jednak z mozolną pracą i trudnością wykonania. Podpowiadamy, jak szybko i w kilku krokach wykonać wieloziarnisty chleb własnej roboty.

Chlebek paprykowy

Świeże pieczywo to niemal wzór wymarzonego śniadania, bo kto bowiem nie lubi rozpływającej się w ustach kromki z chrupiącą skórką. Domowe wypieki kojarzą się jednak z mozolną pracą i trudnością wykonania. Podpowiadamy, jak szybko i w kilku krokach wykonać wieloziarnisty chleb własnej roboty.