Tiramisu to deser o włoskim rodowodzie. Warstwa nasączonego w kawie biszkoptu oraz pysznego kremu z mascarpone tworzy pyszną, rozpływającą się w ustach kompozycję. Dzisiaj proponujemy wersję urozmaiconą o pyszne liofilizowane truskawki, które nie tylko dodają smaku, ale nadają całości wykwintnej chrupkości.

Składniki (foremka o średnicy około 25 cm):

  • 1 opakowanie truskawek liofilizowanych KRESTO
  • 250 g śmietany 36% (schłodzonej)
  • 500 g mascarpone (schłodzonego)
  • 2 opakowania biszkoptów podłużnych (na 2 warstwy + boki)
  • 3 łyżki drobnego cukru (białego)
  • około 400 ml mocnej, schłodzonej kawy
  • 5 kropli olejku migdałowego
  • 5 kropli olejku waniliowego
  • 3 łyżeczki kakao gorzkiego

Wykonanie:

  1. Biszkopty zanurz na chwilę w kawie. Wyłóż nimi boki i dno foremki.
  2. Śmietanę, mascarpone, cukier oraz olejki przełóż do dużej misy miksera i całość zmiksuj na gęsty krem.
  3. Wyłóż 1/2 masy na biszkopty, posyp kakao.
  4. Ułóż drugą warstwę nasączonych biszkoptów, a na nią wyłóż resztę kremu. Całość wyrównaj.
  5. Wierzch deseru posyp truskawkami.
  6. Ciasto najlepiej schłodzić przez noc w lodówce. Foremkę warto zabezpieczyć folią, aby deser nie przeszedł nam zapachami z lodówki.

Smacznego!

Podobne przepisy
Tiramisu kajmakowe z żurawiną w rumie

Tiramisu to deser o włoskim rodowodzie. Warstwa nasączonego w kawie biszkoptu oraz pysznego kremu z mascarpone tworzy pyszną, rozpływającą się w ustach kompozycję. Dzisiaj proponujemy wersję urozmaiconą o pyszne liofilizowane truskawki, które nie tylko dodają smaku, ale nadają całości wykwintnej chrupkości.

Semifreddo truskawkowe z migdałami w słupkach

Tiramisu to deser o włoskim rodowodzie. Warstwa nasączonego w kawie biszkoptu oraz pysznego kremu z mascarpone tworzy pyszną, rozpływającą się w ustach kompozycję. Dzisiaj proponujemy wersję urozmaiconą o pyszne liofilizowane truskawki, które nie tylko dodają smaku, ale nadają całości wykwintnej chrupkości.