Ręka w górę, kto nie lubi od czasu do czasu odrobiny słodyczy i przepysznego ciasta do popołudniowej kawy czy spotkania z bliskimi. Podpowiadamy, jak przygotować letnią pokusę, w której słodycz przełamana została kwaskowatym smakiem wiśni. A wszystko to w wersji całkowicie wegańskiej.

Składniki (foremka 19×28 cm):

  • 1 szklanka mąki pszennej (160 g)
  • 3 łyżki siemienia lnianego złocistego KRESTO
  • 130 g margaryny roślinnej
  • 4 łyżki kakao gorzkiego lub karobu
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka mleka roślinnego niesłodzonego
  • 1/2 lub 3/4 szklanki cukru brązowego trzcinowego Gold Pack (ilość według własnego uznania)
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 500 g wiśni
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • cukier puder

Wykonanie:

  1. Rozpuszczamy margarynę, dodajemy czekoladę i mleko, a całość podgrzewamy, mieszając aż do momentu połączenia się składników. Zagotowujemy składniki, jednak nie doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do przestudzenia.
  2. Do przesianej mąki dodajemy wszystkie suche składniki i dokładnie je mieszamy. Następnie dolewamy do nich rozpuszczony płyn czekoladowy. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
  3. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wydrylowane wiśnie łączymy z mąką ziemniaczaną. Wylewamy ciasto do formy, a na wierzch wykładamy owoce.
  4. Ciasto pieczemy w temp. 175°C, na środkowej półce, bez termoobiegu, przez około 45 minut, do momentu uzyskania tzw. suchego patyczka.
  5. Przed podaniem posypujemy ciasto cukrem pudrem.

Smacznego!

Podobne przepisy
Ciasto marchewkowe z musem śliwkowym

Ręka w górę, kto nie lubi od czasu do czasu odrobiny słodyczy i przepysznego ciasta do popołudniowej kawy czy spotkania z bliskimi. Podpowiadamy, jak przygotować letnią pokusę, w której słodycz przełamana została kwaskowatym smakiem wiśni. A wszystko to w wersji całkowicie wegańskiej.

Orzechowa kostka z wiśniami

Ręka w górę, kto nie lubi od czasu do czasu odrobiny słodyczy i przepysznego ciasta do popołudniowej kawy czy spotkania z bliskimi. Podpowiadamy, jak przygotować letnią pokusę, w której słodycz przełamana została kwaskowatym smakiem wiśni. A wszystko to w wersji całkowicie wegańskiej.