Składniki na ciasto:
- 2 szklanki maku mielonego BackMit
- 5 jaj
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka miodu
- 2,5 szklanki tartych migdałów BackMit
- 1 łyżka cynamonu
- 1/4 łyżki sody oczyszczonej
- 2 łyżki posiekanej drobno skórki pomarańczy Gold Pack
Do dekoracji:
- Płatki migdałów KRESTO
- Migdały Blanszowane KRESTO
Sos:
- 1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego Demerara Gold Pack
- 2 łyżki oleju rzepakowego Rapso
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- 1/4 łyżki aromatu migdałowego
- szczypta soli morskiej
Wykonanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Przygotuj okrągłą tortownicę, smarując ją masłem i obklejając papierem do pieczenia, lub – jeśli masz nieprzywierającą tortownicę – obsypując bułką tartą.
- Rozdziel żółtka i białka do różnych miseczek. W dużej misce ubij żółtka z miodem i wanilią, powinno to trwać około minutę. Dodaj mak i wymieszaj. Dodaj mąkę migdałową, cynamon i sodę oraz skórkę pomarańczową. Mieszaj mikserem przez kolejną minutę, aż do połączenia się składników.
- W drugiej misce ubij białka jaj aż do uzyskania sztywnej piany. Powoli dodawaj do masy makowej, delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką.
- Przelej masę do przygotowanej wcześniej tortownicy. Piecz przez 40-45 minut uważnie obserwując ciasto na końcu pieczenie, by uniknąć przypalonych krawędzi.
- W międzyczasie, mniej więcej gdy minie połowa czasu pieczenia, przygotuj sos. W małym garnku połącz mleko kokosowe, sok pomarańczowy, olej i cukier trzcinowy. Mieszaj sos na średnim ogniu. Po około 10-15 minutach powinien zacząć gęstnieć. Zdejmij go wtedy z ognia, wymieszaj z ekstraktem migdałowym i solą morską. Odstaw na bok.
- Po wyjęciu ciasta z piekarnika (pozostaw je w formie do pieczenia), ostrożnie by się nie oparzyć, powbijaj długą wykałaczkę w wierzch ciasta, tworząc wiele małych, głębokich dziur. Wlej połowę sosu na wierzch i pozwól mu wsiąknąć w ciasto. Resztę zachowaj na potem. Gdy sos wsiąknie, posyp wierzch płatkami migdałowymi i blanszowanymi migdałami. Odstaw do wystygnięcia na 30 minut. Wyjmij ciasto z formy, polej pozostałym sosem i, jeśli masz ochotę, dołóż na wierzch plastry słodkiej pomarańczy.
Smacznego!