Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki maku mielonego BackMit
  • 5 jaj
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka miodu
  • 2,5 szklanki tartych migdałów BackMit
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/4 łyżki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki posiekanej drobno skórki pomarańczy Gold Pack

Do dekoracji:

  • Płatki migdałów KRESTO
  • Migdały Blanszowane KRESTO

Sos:

  • 1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego Demerara Gold Pack
  • 2 łyżki oleju rzepakowego Rapso
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 1/4 łyżki aromatu migdałowego
  • szczypta soli morskiej

Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Przygotuj okrągłą tortownicę, smarując ją masłem i obklejając papierem do pieczenia, lub – jeśli masz nieprzywierającą tortownicę – obsypując bułką tartą.
  2. Rozdziel żółtka i białka do różnych miseczek. W dużej misce ubij żółtka z miodem i wanilią, powinno to trwać około minutę. Dodaj mak i wymieszaj. Dodaj mąkę migdałową, cynamon i sodę oraz skórkę pomarańczową. Mieszaj mikserem przez kolejną minutę, aż do połączenia się składników.
  3. W drugiej misce ubij białka jaj aż do uzyskania sztywnej piany. Powoli dodawaj do masy makowej, delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką.
  4. Przelej masę do przygotowanej wcześniej tortownicy. Piecz przez 40-45 minut uważnie obserwując ciasto na końcu pieczenie, by uniknąć przypalonych krawędzi.
  5. W międzyczasie, mniej więcej gdy minie połowa czasu pieczenia, przygotuj sos. W małym garnku połącz mleko kokosowe, sok pomarańczowy, olej i cukier trzcinowy. Mieszaj sos na średnim ogniu. Po około 10-15 minutach powinien zacząć gęstnieć. Zdejmij go wtedy z ognia, wymieszaj z ekstraktem migdałowym i solą morską. Odstaw na bok.
  6. Po wyjęciu ciasta z piekarnika (pozostaw je w formie do pieczenia), ostrożnie by się nie oparzyć, powbijaj długą wykałaczkę w wierzch ciasta, tworząc wiele małych, głębokich dziur. Wlej połowę sosu na wierzch i pozwól mu wsiąknąć w ciasto. Resztę zachowaj na potem. Gdy sos wsiąknie, posyp wierzch płatkami migdałowymi i blanszowanymi migdałami. Odstaw do wystygnięcia na 30 minut. Wyjmij ciasto z formy, polej pozostałym sosem i, jeśli masz ochotę, dołóż na wierzch plastry słodkiej pomarańczy.

Smacznego!