Rabarbar – król wiosennych wypieków. Intryguje smakiem i zniewala zapachem. Jego orzeźwiająca nuta stanowi idealne przełamanie słodyczy deserowych dań. Idealny w towarzystwie orzechów laskowych i porannej kawy. Kto się skusi?

Składniki (foremka o średnicy 25 cm):

  • 115 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g orzechów laskowych tartych BackMit
  • 120 g masła (w temp. pokojowej)
  • 100 g drobnego cukru trzcinowego Demerara
  • 2 jajka L (w temp. pokojowej)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier puder
  • 2 budynie z cukrem (każdy na 500 ml mleka)
  • 700 ml mleka
  • około 500 g rabarbaru
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy

Wykonanie:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 175°C.
  2. Masło, cukier, żółtka z jajek, cukier waniliowy i sól ucieramy na jasny, puszysty krem.
  3. Białka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechami dodajemy do misy miksera i ucieramy do połączenia składników.
  4. Przekładamy ciasto do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy i pieczemy do lekkiego zbrązowienia (10–15 minut).
  5. Oczyszczony rabarbar kroimy według własnych upodobań.
  6. 2 budynie gotujemy w 700 ml mleka, tak aby były gęste.
  7. Wykładamy od razu na ciasto.
  8. Na sam koniec wykładamy rabarbar.
  9. Ciasto pieczemy około 25 minut do miękkości rabarbaru. W połowie czasu pieczenia przełączamy funkcję piekarnika na pieczenie z góry.
  10. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Podobne przepisy
Babka Wielkanocna z marchewką i bakaliami

Rabarbar – król wiosennych wypieków. Intryguje smakiem i zniewala zapachem. Jego orzeźwiająca nuta stanowi idealne przełamanie słodyczy deserowych dań. Idealny w towarzystwie orzechów laskowych i porannej kawy. Kto się skusi?

Ciasto marchewkowe z musem śliwkowym

Rabarbar – król wiosennych wypieków. Intryguje smakiem i zniewala zapachem. Jego orzeźwiająca nuta stanowi idealne przełamanie słodyczy deserowych dań. Idealny w towarzystwie orzechów laskowych i porannej kawy. Kto się skusi?