Rabarbar – król wiosennych wypieków. Intryguje smakiem i zniewala zapachem. Jego orzeźwiająca nuta stanowi idealne przełamanie słodyczy deserowych dań. Idealny w towarzystwie orzechów laskowych i porannej kawy. Kto się skusi?
Składniki (foremka o średnicy 25 cm):
- 115 g mąki pszennej tortowej
- 50 g orzechów laskowych tartych BackMit
- 120 g masła (w temp. pokojowej)
- 100 g drobnego cukru trzcinowego Demerara
- 2 jajka L (w temp. pokojowej)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder
- 2 budynie z cukrem (każdy na 500 ml mleka)
- 700 ml mleka
- około 500 g rabarbaru
- masło i bułka tarta do wysmarowania formy
Wykonanie:
- Piekarnik rozgrzewamy do 175°C.
- Masło, cukier, żółtka z jajek, cukier waniliowy i sól ucieramy na jasny, puszysty krem.
- Białka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechami dodajemy do misy miksera i ucieramy do połączenia składników.
- Przekładamy ciasto do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy i pieczemy do lekkiego zbrązowienia (10–15 minut).
- Oczyszczony rabarbar kroimy według własnych upodobań.
- 2 budynie gotujemy w 700 ml mleka, tak aby były gęste.
- Wykładamy od razu na ciasto.
- Na sam koniec wykładamy rabarbar.
- Ciasto pieczemy około 25 minut do miękkości rabarbaru. W połowie czasu pieczenia przełączamy funkcję piekarnika na pieczenie z góry.
- Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Podobne przepisy
Babka Wielkanocna z marchewką i bakaliami
Rabarbar – król wiosennych wypieków. Intryguje smakiem i zniewala zapachem. Jego orzeźwiająca nuta stanowi idealne przełamanie słodyczy deserowych dań. Idealny w towarzystwie orzechów laskowych i porannej kawy. Kto się skusi?
Ciasto marchewkowe z musem śliwkowym
Rabarbar – król wiosennych wypieków. Intryguje smakiem i zniewala zapachem. Jego orzeźwiająca nuta stanowi idealne przełamanie słodyczy deserowych dań. Idealny w towarzystwie orzechów laskowych i porannej kawy. Kto się skusi?