Zupa to w Polsce często wybierane danie obiadowe lub składowa głównego posiłku. W wersji krem będzie stanowiła nie tylko smaczną, ale i pożywną propozycję, uzupełniającą energię na resztę dnia.

Składniki (3-4 porcje):

  • 3 duże czerwone papryki
  • 1 puszka pomidorów krojonych Happy Frucht
  • 2 średnie cebule
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju Rapso + do skropienia grzanek
  • pieprz zielony Beach Flower
  • parmezan
  • pieczywo na grzanki
  • sól, pieprz
  • ew. pietruszka lub bazylia (świeże)

Wykonanie

1. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w grubszą kostkę.
2. Rozgrzewamy na patelni 4 łyżki oleju Rapso, następnie wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Często mieszamy, aż do czasu ich zeszklenia.
3. Paprykę myjemy, oczyszczamy z pestek i kroimy w grubszą kostkę. Dodajemy na patelnię i całość często mieszając smażymy ok. 5 minut.
4. Przekładamy wszystko do garnka, dodajemy pomidory z puszki. Całość gotujemy kilka minut.
5. Przy użyciu blendera miksujemy zawartość garnka na krem, doprawiamy do smaku i podgrzewamy do odpowiadającej nam temperatury.
6. Kromki pieczywa lekko opiekamy, skrapiamy olejem Rapso, posypujemy parmezanem oraz pieprzem zielonym Beach Flower.
7. Zupę nalewamy do talerzy i ozdabiamy według własnych upodobań. Podajemy z ciepłymi grzankami.

Smacznego!

Podobne przepisy
Kremowa zupa fit z prażonymi nasionami

Zupa to w Polsce często wybierane danie obiadowe lub składowa głównego posiłku. W wersji krem będzie stanowiła nie tylko smaczną, ale i pożywną propozycję, uzupełniającą energię na resztę dnia.