Kiedy masz ochotę na „coś słodkiego” warto sięgnąć po daktyle. Prawdopodobnie zaczęły być uprawiane już 7000 lat temu na terenach Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej i jako pierwsze z owoców egzotycznych pojawiły się na stołach Europy. Legenda głosi, że ich nazwę wymyślił Arystoteles porównując je do palców (daktylos).

Daktyle smakują przepysznie prosto z paczki, ale wykorzystywane są również w kuchni, zwłaszcza jako składnik deserów – ciast, kremów czy past.

Daktyle suszone bez pestek BIO KRESTO pochodzą z gospodarstw ekologicznych, w których duży nacisk kładzie się na ochronę środowiska, ze szczególnym uwzględnieniem jakości gleby, powietrza oraz wody. Ich produkcja odbywa się bez użycia środków ochrony roślin i nawozów sztucznych oraz innych chemicznych preparatów np. w postaci fumigacji chemicznej.

Ciekawostka: Palmy daktylowe mogą osiągają wysokość nawet do 40 m i dawać do 1200 owoców.

Dostępne w opakowaniach
100g.