Migdałowiec pospolity osiąga do 10 metrów wysokości i rodzi do 30 kg migdałów. Dzięki zdecydowanej nucie smakowej oraz bogactwu składników odżywczych jego owoce są uznawane za jedną z najbardziej wartościowych przekąsek. Cudowną moc przypisywano im już w starożytnym Egipcie i Grecji. Współcześnie również doceniamy ich walory – migdały doczekały się nawet miana króla orzechów!

Migdały mają szerokie zastosowanie w kuchni – pysznie smakują zarówno nieprzetworzone, jak i poddane obróbce. To nieodłączny składnik wypieków, również w wersji wytrawnej – jak pasztety czy pieczywa, sałatek czy owsianek.

Migdały BIO KRESTO pochodzą z gospodarstw ekologicznych, w których duży nacisk kładzie się na ochronę środowiska, ze szczególnym uwzględnieniem jakości gleby, powietrza oraz wody. Ich produkcja odbywa się bez użycia środków ochrony roślin i nawozów sztucznych oraz innych chemicznych preparatów np. w postaci fumigacji chemicznej.

Ciekawostka: Migdał nie jest orzechem, ale pestkowcem.

Dostępne w opakowaniach
100g.