Ta brazylijska roślina odkryta została w 1500 roku przez Portugalczyków, a swoją nazwę zawdzięcza kształtowi. Dzięki maślanemu, słodkawemu smakowi nerkowce uznawane są za najlepsze wśród wszystkich innych orzechów. Ich zbiór odbywa się ręcznie, a jedno drzewo może wyprodukować nawet 50 kg orzeszków nerkowca rocznie.
Nerkowce to doskonała przekąska prosto z paczki – szybko zaspakaja głód. Nerkowce sprawdzają się wyśmienicie również jako wartościowy dodatek codziennych dań. Są nieodłącznym składnikiem potraw z kuchni azjatyckiej czy indyjskiej, ale również coraz częściej tradycyjnych przepisów. Dodajemy je do owsianki, sałatek, sosów czy nawet zup.
Nerkowce BIO KRESTO pochodzą z gospodarstw ekologicznych, w których duży nacisk kładzie się na ochronę środowiska, ze szczególnym uwzględnieniem jakości gleby, powietrza oraz wody. Ich produkcja odbywa się bez użycia środków ochrony roślin i nawozów sztucznych oraz innych chemicznych preparatów np. w postaci fumigacji chemicznej.
Ciekawostka: Botaniczne nerkowce są nasionami, a nie orzechami.
