Orzechy fistaszki, znane również jako arachidowe, są cennym źródłem substancji odżywczych. Zawierają największą ilość białka spośród wszystkich orzechów oraz sporą dawkę witaminy B3 i potasu. Wspomagają leczenie bezsenności oraz skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu LDL we krwi. Są szczególnie doceniane przez sportowców ze względu na zawartą w nich argininę, która odpowiada za przyrost masy mięśniowej.

Orzechy fistaszki idealnie nadają się jako przekąska. Posiekane można dodać do sałatek, dań mięsnych lub makaronów. Sprawdzą się również w roli komponenta do ciast i deserów. Są też głównym składnikiem popularnego masła orzechowego. Produkt ten pochodzi z Ameryki Południowej, skąd rozprzestrzenił się na inne kontynenty. Obecnie orzechy fistaszki uprawiane są w Indiach, Chinach, Nigerii, USA i na Półwyspie Bałkańskim.

Ciekawostka: Orzechy fistaszki należą do rodziny roślin strączkowych. Zawierają jednak więcej białka niż ciecierzyca, fasola czy soczewica.

Dostępne w opakowaniach
150g i 500g.