Orzechy pekan posiadają istotne dla zdrowia witaminy E, C, K oraz witaminy z grupy B. Zawarte w nich minerały takie jak wapń, żelazo, magnez, potas i sód dopełniają bogaty skład orzechów, tworząc cenne źródło składników odżywczych. Regularne spożywanie orzechów pekan wpływa korzystnie na odporność organizmu, a także reguluje metabolizm. Orzechy te niegdyś stanowiły podstawę kuchni Indian, obecnie używane są do wypieków oraz deserów. Sprawdzą się również jako dodatek do porannej owsianki lub jako zdrowa przekąska do chrupania w ciągu dnia. Produkt ten jest owocem orzesznika jadalnego, drzewa należącego do rodziny orzechowatych, które uzyskuje od 20 do 40 metrów wysokości. Rośnie ono na terenach Ameryki Północnej, a do Europy trafiło dopiero w XVI wieku.

Ciekawostka: Słowo pekan pochodzi z języka Indian i oznacza „orzech zbyt twardy do zgniecenia dłonią”.

Dostępne w opakowaniach
100g.