Orzechy pinii są źródłem witaminy E i K. Ponadto zawierają wiele cennych pierwiastków mineralnych, w tym fosfor, miedź, żelazo oraz cynk. Duża ilość magnezu ukrytego w orzeszkach piniowych działa zbawiennie na układ nerwowy. Orzechy pinii mają charakterystyczny sosnowy zapach i słodko-kwaśny smak, który idealnie wzbogaci różne dania. Są głównym komponentem słynnego włoskiego pesto. Wykorzystanie ich w daniach na bazie jagnięciny czy serów pleśniowych pozwala uzyskać ciekawe połączenie smakowe. Można je również dodawać do sałatek owocowych, ciast lub deserów.
Orzechy pinii to jadalne nasiona sosny iglastej, która występuje głównie w Chinach i Pakistanie oraz na północnym wybrzeżu Morza Śródziemnego. Wydobywane są z kulistych szyszek sosny.

Ciekawostka: Zawarta orzechach pinii luteina, chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UV.

Dostępne w opakowaniach
100g.