Dynia trafiła do Europy w XV dzięki Krzysztofowi Kolumbowi. Ze względu na swój nietypowy kształt i kolor początkowo była wykorzystywana przede wszystkim jako dekoracja. Z czasem zaczęto doceniać jej kulinarne właściwości. Obecnie uprawiana jest na całym świecie poza Antarktydą.
Pestki dyni pysznie smakują solo i są zdrowszą alternatywą dla fastfoodowych przekąsek. Jako składnik doskonale sprawdzą się w granoli, wypiekach, zupach czy sałatkach.
Pestki dyni BIO KRESTO pochodzą z gospodarstw ekologicznych, w których duży nacisk kładzie się na ochronę środowiska, ze szczególnym uwzględnieniem jakości gleby, powietrza oraz wody. Ich produkcja odbywa się bez użycia środków ochrony roślin i nawozów sztucznych oraz innych chemicznych preparatów np. w postaci fumigacji chemicznej.
Ciekawostka: Słowo „dynia” w przekładzie z języka grackiego (pepon) oznacza „duży melon”.