Sezam czarny znany jest z tego, że zawiera duże ilości wapnia. Posiada go więcej od sezamu białego. Dzięki temu regularne spożywanie tych cennych nasion wpływa korzystnie na poprawę mineralizacji kości i zębów, a także odpowiada za utrzymanie prawidłowej pracy mięśni. Zawarta w nim witamina E, zwana także witaminą młodości, ma silne działanie antyoksydacyjne. Sezam czarny zazwyczaj wykorzystywany jest w kuchni koreańskiej, jednak można go użyć także do przyrządzania innych dań. Ze względu na swój słodkawy, lekko orzechowy smak, sprawdzi się jako dodatek do przeróżnych wypieków i deserów. Można wzbogacić nim sałatkę, dania mięsne lub poranną owsiankę. Będzie również idealny w roli składnika do własnoręcznie robionych słodyczy, które stanowią zdrową alternatywę dla kupowanych produktów.

Ciekawostka: Sezam czarny posiada właściwości obniżające cholesterol oraz glukozę we krwi.

Dostępne w opakowaniach
200g.