Suszone śliwki to zdrowsza alternatywa dla słodkich przekąsek. Mają pyszny smak, są sycące i mają moc dobroczynnych właściwości. Proces ich suszenia rozpoczął się prawdopodobnie już kilka tysięcy lat temu w okolicach Morza Kaspijskiego. Do Europy zawitał wraz z migracją kultur i cywilizacji.

Suszone śliwki to nieodłączny składnik polskiej kuchni. Można je dodawać zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych – zup, sosów czy pasztetów. Bez nich trudno wyobrazić sobie również świąteczny bigos czy kompot.

Śliwki suszone BIO KRESTO pochodzą z gospodarstw ekologicznych, w których duży nacisk kładzie się na ochronę środowiska, ze szczególnym uwzględnieniem jakości gleby, powietrza oraz wody. Ich produkcja odbywa się bez użycia środków ochrony roślin i nawozów sztucznych oraz innych chemicznych preparatów np. w postaci fumigacji chemicznej.

Ciekawostka: Podobno w XIX w suszona śliwka posypana pieprzem była sprawdzonym sposobem na ból zęba.

Dostępne w opakowaniach
100g.