Czy wiecie, że słonecznik w jednym kwiatostanie może mieć od 100 do nawet 8000 nasion? To niezwykła roślina, która wyrasta nawet do 2,5 metrów wysokości, a dzięki swoim hormonom oraz światłoczułym receptorom dojrzewa kierując się w stronę słońca. Same nasiona są niewielkie natomiast posiadają mnóstwo wartościowych właściwości, zatem dodawanie ich do codziennych dań jest zdrowym i pożywnym nawykiem.
Ziarna słonecznika mają szerokie zastosowanie w kuchni – można je dodawać praktycznie do wszystkich dań – zarówno słodkich jak owsianki, jak i do sosów, dań mięsnych, rybnych, wegetariańskich. Świetnie sprawdzają się jako np. składnik pieczywa, sałatek czy deserów.
Słonecznik łuskany BIO KRESTO pochodzi z gospodarstw ekologicznych, w których duży nacisk kładzie się na ochronę środowiska, ze szczególnym uwzględnieniem jakości gleby, powietrza oraz wody. Jego produkcja odbywa się bez użycia środków ochrony roślin i nawozów sztucznych oraz innych chemicznych preparatów np. w postaci fumigacji chemicznej.
Ciekawostka: Słoneczniki to rośliny miododajne. Miód pozyskuje się z ich nektaru.