Mówi się, że codzienne spożywanie garstki bakalii potrafi zdziałać cuda dla naszego organizmu. W końcu nie od dziś wiemy, że lepiej zjeść kilka orzechów czy suszonych owoców zamiast batonika pełnego cukru i sztucznych dodatków. Bakalie nie tylko mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, ale także są po prostu pysznym dodatkiem do wypieków czy innych mniej lub bardziej wymyślnych dań.

Doskonałą alternatywą dla słodkich i słonych przekąsek mogą być bogate w wartości odżywcze rodzynki. Choć są małe i niepozorne, mają w sobie wielką moc – są skarbnicą żelaza, który redukuje uczucie zmęczenia i osłabienia. Rodzynki są także bogate w potas, który odpowiada za regulację ciśnienia krwi i pracy nerek. Duża zawartość witaminy B sprzyja utrzymaniu koncentracji, a potas wspomaga działanie mięśni. Podobnie jak suszone śliwki, pomagają w walce z zaparciami.

Śliwki ponadto zawierają polifenole, które chronią organizm przed osteoporozą. Uważa się, że bogactwo antyoksydantów, które zawierają jest w stanie obniżyć ryzyko zachorowań na nowotwory! Owoce te są także szczególnie polecane dla nadciśnieniowców – duża zawartość potasu zawarta w śliwkach pozytywnie wpływa na ciśnienie krwi.

Bardzo podobne działanie można zauważyć w przypadku spożywania suszonych moreli. Te pyszne owoce sprzyjają nie tylko zdrowiu, ale i urodzie – zawierają przeciwutleniacze, które wykazują działanie antystarzeniowe. Ponadto morele są skarbnicą wapnia odpowiedzialnego za sprawne działanie mięśni; fosforu, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego czy błonnika wspomagającego trawienie.

Źródłem białka, witaminy E, błonnika, cynku i wielu innych witamin są oczywiście… orzechy! Nie tylko wspomagają pracę mózgu i wpływają na utrzymanie koncentracji, ale także zmniejszają ryzyko chorób serca. Sprawnie uzupełniają białko w organizmie, dlatego są zalecane w diecie wegetariańskiej. Niezależnie od gatunku wybranych orzechów, każdy ma w sobie prawdziwą moc wartości odżywczych. Wszystkie te produkty tworzą bogatą ofertę bakalii Kresto, wysokojakościowych, nieprzetworzonych suszonych owoców, ziaren i orzechów.